Przepis idealny na mięciutkie ślimaczki cynamonowe, które zawsze się udają

Ślimaczki cynamonowe z ciasta drożdżowego
Źródło: GettyImages

Składniki

Ślimaczki cynamonowe

  • 210 g Cukier
  • 150 g Masło
  • 1 sztuka Jajko
  • 200 ml Mleko
  • 1.5 łyżeczka Mielony cynamon
  • 500 g Mąka pszenna tortowa
  • 25 g Drożdże

Przygotowanie

  1. 1

    Mleko podgrzej w kuchence mikrofalowej lub w garnuszku, tak, aby było ciepłe, jednak niegorące.

  2. 2

    Aby przygotować zaczyn, umieść w misce mleko, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki pszennej oraz drożdże. Składniki starannie wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  3. 3

    100 gramów masła umieść w rondelku i połóż naczynie na palniku o minimalnej mocy. Rozpuść tłuszcz, a gdy stanie się płynny, ściągnij naczynie z kuchenki i pozostaw do wystudzenia masła.

  4. 4

    Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj 100 gramów cukru, jajko, przestudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Składniki wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Następnie przykryj masę ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 60 minut.

  5. 5

    W międzyczasie przygotuj nadzienie cynamonowe. 50 gramów masła, mielony cynamon oraz 100 gramów cukru utrzyj za pomocą miksera w jednolitą masę.

  6. 6

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  7. 7

    Ciasto drożdżowe rozwałkuj na podsypanym mąką blacie, tworząc kwadrat o grubości ok. 0,5 cm. Następnie posmaruj je kremem cynamonowym, rozprowadzając masę po całej powierzchni ciasta.

  8. 8

    Ciasto drożdżowe zwiń w rulon, a następnie pokrój je w plasterki tworząc ślimaczki cynamonowe. Tak przygotowane drożdżówki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

  9. 9

    Ślimaczki cynamonowe włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 25 minut. Po tym czasie wyciągnij wypiek z kuchenki i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

     

    Ślimaczki cynamonowe warto serwować polane obfitą porcją lukru. Największym fanom słodkości proponujemy ozdobić bułeczki polewą czekoladową.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też