Ciasto Izaura — unikatowy wypiek, którego inspiracją jest telenowela

Ciasto Izaura
Źródło: Shutterstock/AnastasiaKopa

Składniki

Ciasto Izaura — masa serowa

  • 100 g Masło
  • 4 sztuki Jajko
  • 1 kg Ser twarogowy
  • 1 opakowanie Budyń śmietankowy
  • 180 g Cukier

Ciasto czekoladowe

  • 3 łyżki Kakao
  • 7 łyżek Woda
  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 230 g Cukier
  • 5 sztuk Jajko
  • 200 g Masło

Polewa czekoladowa

  • 100 g Gorzka czekolada
  • 1 garść Płatki migdałowe
  • 0.5 Szklanka Śmietanka 30%

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 160 st. C. 

  2. 2

    Foremkę o wymiarach 24 × 35 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Aby przygotować ciasto czekoladowe, w garnuszku umieść masło, kakao oraz cukier. Składniki podgrzewaj na palniku ustawionym na minimalną moc do chwili połączenia komponentów.

  4. 4

    Do garnuszka z przestudzonym kremem czekoladowym dodaj wodę oraz żółtka. Składniki starannie wymieszaj, a następnie wsyp mąkę pszenną i proszek do pieczenia, i ponownie wymieszaj składniki.

  5. 5

    W osobnym naczyniu ubij białka z dodatkiem soli na sztywną pianę. 

  6. 6

    Ubite białka dodaj do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj ciasto.

  7. 7

    Ciasto czekoladowe przełóż do przygotowanej foremki i wyrównaj jego powierzchnię za pomocą łyżki stołowej.

  8. 8

    Aby przygotować masę serową, do miski wbij jajka i dodaj cukier. Składniki ubijaj mikserem ustawionym na najwyższe obroty do chwili powstania jasnego, puszystego kremu. Następnie porcjami wlewaj roztopione masło, zmielony twaróg i proszek budyniowy, cały czas ubijając. 

  9. 9

    Masę serową przelej na ciasto czekoladowe.

  10. 10

    Ciasto Izaura włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 65 minut, a następnie wyciągnij z kuchenki i pozostaw do wystudzenia. 

  11. 11

    Aby przygotować polewę czekoladową, do rondelka wlej śmietankę i dodaj kawałki posiekanej czekolady. Składniki podgrzewaj do chwili połączenia. 

     

    Ciasto Izaura udekoruj polewą czekoladową oraz płatkami migdałowymi. Wypiek można serwować bezpośrednio po przygotowaniu. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też