Spektakularny chlebek bananowy fit. Tak puchaty i aromatyczny, że chce się go jeść bez końca

Chlebek bananowy fit
Źródło: Shutterstock/etorres

Składniki

Składniki na chlebek bananowy fit

  • 4 sztuki Banan
  • 4 łyżki Miód
  • 2 sztuki Jajko
  • 1 szklanki Płatki owsiane górskie
  • 1 łyżka Proszek do pieczenia
  • 0.5 Łyżeczka Cynamon
  • 70 ml Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    Zanim przystąpimy do wykonania przepisu na chlebek bananowy w wersji fit, warto wyjąć wszystkie składniki wcześniej, żeby spokojnie ogrzały się i osiągnęły temperaturę pokojową.

  2. 2

    Pierwszym krokiem w przygotowaniach będzie obranie trzech z czterech uwzględnionych w przepisie bananów i rozgniecenie ich na gładką papkę z pomocą widelca w misce (można oczywiście użyć także blendera).

  3. 3

    Do miski z bananami wbijamy oba jajka i dolewamy trzy łyżki ciekłego miodu. Wszystkie składniki dokładnie łączymy, mieszając przez około minutę. W tym celu najlepiej będzie użyć miksera z odpowiednimi łopatkami.

  4. 4

    W przepisie na chlebek bananowy fit nie ma potrzeby używania mąki. Zastąpią ją jako składnik wiążący ciasto górskie płatki owsiane. Do uzyskania odpowiedniej konsystencji płatki należy rozdrobnić w blenderze. Kiedy będą już zmielone dodajemy je do masy, którą mamy zrobioną w misce.

  5. 5

    Do miski z masą bananową i płatkami górskimi dodajemy 70 ml oleju rzepakowego oraz jedną łyżeczkę proszku do pieczenia a także pół łyżeczki cynamonu. Bardzo delikatnie mieszamy wszystkie składniki do czasu, kiedy się całkowicie połączą. Możemy to zrobić z pomocą łyżki lub miksera ustawionego na niskie obroty.

  6. 6

    Foremkę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej masę bananowo-owsianą.

  7. 7

    Czas na wykorzystanie ostatniego składnika uwzględnionego w przepisie na chlebek bananowy fit, czyli banana. Obieramy go ze skóry, przekrajamy wzdłuż na pół i kładziemy na wierzchu lekko zanurzając w cieście. Taki banan będzie stanowił ozdobę chlebka.

  8. 8

    Czas na pieczenie. Blachę wstawiamy do piekarnika ustawionego na program grzanie góra/dół, a rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. W piekarniku chlebek bananowy powinien piec się około 35 minut, ale zawsze warto sprawdzić metodą na suchy patyczek, czy ciasto nie jest surowe w środku.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też