Sałatka makaronowa z tuńczykiem — apetyczna i wyrazista w smaku przekąska

Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Źródło: GettyImages

Składniki

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

  • 1 sztuka Żółta papryka
  • 1 sztuka Awokado
  • 100 g Makaron
  • 2 gałązki Natka pietruszki
  • 50 g Pomidory koktajlowe
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 łyżka Ocet balsamiczny
  • 150 g Tuńczyk z puszki
  • 4 gałązki Bazylia
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Następnie odcedź go na sitku i pozostaw do przestudzenia.

  2. 2

    Tuńczyka odsącz z zalewy, po czym rozdrobnij na mniejsze kawałki, używając do tego widelca.

  3. 3

    Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i przekrój na połowę.

  4. 4

    Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę i za pomocą łyżki wydrąż jego środek. Następnie miąższ pokrój w kostkę.

  5. 5

    Paprykę umyj, osusz, wykrój z niej gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.

  6. 6

    Natkę pietruszki wraz z liśćmi bazylii opłucz, a następnie bardzo drobno posiekaj.

  7. 7

    Przygotuj sos do sałatki makaronowej z tuńczykiem. W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki czarnego pieprzu mielonego. 

  8. 8

    Wszystkie składniki, tj. paprykę, awokado, pomidorki, tuńczyka, liście bazylii, natkę pietruszki, makaron oraz sporządzony sos umieść w misce i starannie wymieszaj. Sałatkę makaronową z tuńczykiem serwuj samodzielnie lub z dodatkiem ulubionego pieczywa.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też