Syrop z cytryny – zdrowy dodatek do jesienno-zimowej herbaty

Syrop z cytryny
Źródło: GettyImages

Składniki

Syrop z cytryn przepis

  • 4 sztuki Cytryna
  • 2 sztuki Wanilia
  • 2 sztuki Kora cynamonu
  • 6 sztuk Goździki
  • 3 szklanek Cukier
  • 0.5 Szklanka Woda
  • 2 łyżki Spirytus 70%

Przygotowanie

  1. 1

    Cytryny wyszoruj w ciepłej wodzie. Pokrój w plastry.

  2. 2

    Przygotuj 2 słoiki po około 250 ml z szerokim wejściem. Słoiki oraz nakrętki wyparz wrzątkiem i wytrzyj do sucha.

  3. 3

    Do rondelka wsyp cukier, zalej wodą i gotuj do czasu, aż cukier się rozpuści.

  4. 4

    Do słoików włóż po korze cynamonu, lasce wanilii oraz po 3 goździki. Na nich ułóż plastry cytryny. Wlej po łyżce spirytusu i zalej cytryny gorącym syropem. Zakręć nakrętki.

  5. 5

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też