Mac and Cheese — makaron z serem

Mac and Cheese
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 300 g Makaron kolanka
  • 150 g Ser cheddar
  • 1 szklanki Mleko
  • 3 płaskie łyżki Mąka pszenna
  • 2 płaskie łyżki Masło
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Zagotuj wodę, dodając do niej odrobinę soli. Makaron typu kolanko ugotuj, podążając za instrukcją, umieszczoną na opakowaniu produktu. Kiedy będzie już gotowy, odcedź go w chłodnej wodzie i odstaw na bok.

  2. 2

    Rozpuść masło, wsyp mąkę i starannie wymieszaj. Po chwili zacznij stopniowo dolewać mleko (łącznie ¾ szklanki), nie przestając mieszać.

  3. 3

    Ser cheddar zetrzyj na tarce i wsyp go na patelnię. Całość dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj. Jeśli sos serowy stał się zbyt gęsty, rozcieńcz go, dolewając odrobinę mleka.

  4. 4

    Na koniec do serowego sosu dodaj odcedzony makaron i wymieszaj, żeby pasta zatopiła się w dipie.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też