Mac and Cheese — makaron z serem
To jedno z dań, które kojarzy się z kuchnią amerykańską. Mac and Cheese to prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, która smakuje wszystkim wielbicielom pasty i sera.
Składniki
- 300 g Makaron kolanka
- 150 g Ser cheddar
- 1 szklanki Mleko
- 3 płaskie łyżki Mąka pszenna
- 2 płaskie łyżki Masło
- Pieprz
Przygotowanie
- 1
Zagotuj wodę, dodając do niej odrobinę soli. Makaron typu kolanko ugotuj, podążając za instrukcją, umieszczoną na opakowaniu produktu. Kiedy będzie już gotowy, odcedź go w chłodnej wodzie i odstaw na bok.
- 2
Rozpuść masło, wsyp mąkę i starannie wymieszaj. Po chwili zacznij stopniowo dolewać mleko (łącznie ¾ szklanki), nie przestając mieszać.
- 3
Ser cheddar zetrzyj na tarce i wsyp go na patelnię. Całość dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj. Jeśli sos serowy stał się zbyt gęsty, rozcieńcz go, dolewając odrobinę mleka.
REKLAMA - 4
Na koniec do serowego sosu dodaj odcedzony makaron i wymieszaj, żeby pasta zatopiła się w dipie.
Zobacz także: