Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 150 g Mąka pszenna
  • 2 łyżki Mąka ziemniaczana
  • 500 g Ziemniaki
  • 9 sztuk Śliwki węgierki
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon
  • 4 łyżki Cukier trzcinowy
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • Szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj do momentu, aż staną się miękkie. Po wystudzeniu przeciśnij je przez praskę.

  2. 2

    Do dużej miski przełóż przeciśnięte przez praskę ziemniaki, połącz je z mąką pszenną i ziemniaczaną. Następnie dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i szczyptę soli. Ciasto na knedle wyrabiaj dłońmi. Kiedy uzyskasz jednolitą konsystencję, uformuj je na kształt wałka.

  3. 3

    W międzyczasie przygotuj nadzienie. W osobnym naczyniu wymieszaj cynamon z cukrem trzcinowym. Umyte śliwki pozbaw pestek, po czym każdą sztukę obtocz w słodkiej mieszance.

  4. 4

    Przygotowane wcześniej ciasto podziel na 8 części. Każdy z kawałków lekko rozpłaszcz, a na środek nakładaj po jednej obtoczonej w cukrze śliwce. Owiń owoc odstającymi bokami ciasta, formując kształt kulki. Zadbaj o to, aby nie pozostawić nieszczelnego fragmentu ciasta.

  5. 5

    Knedle ze śliwkami gotuj we wrzącej wodzie, z dodatkiem soli.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też