Knedle ze śliwkami
Doskonały pomysł na słodki i sycący obiad? Wypróbuj knedle ze śliwkami! To także propozycja dla osób na diecie wegańskiej oraz nietolerujących laktozy.
Składniki
- 150 g Mąka pszenna
- 2 łyżki Mąka ziemniaczana
- 500 g Ziemniaki
- 9 sztuk Śliwki węgierki
- 1 łyżeczka Mielony cynamon
- 4 łyżki Cukier trzcinowy
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- Szczypta Sól
Przygotowanie
- 1
Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj do momentu, aż staną się miękkie. Po wystudzeniu przeciśnij je przez praskę.
- 2
Do dużej miski przełóż przeciśnięte przez praskę ziemniaki, połącz je z mąką pszenną i ziemniaczaną. Następnie dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i szczyptę soli. Ciasto na knedle wyrabiaj dłońmi. Kiedy uzyskasz jednolitą konsystencję, uformuj je na kształt wałka.
- 3
W międzyczasie przygotuj nadzienie. W osobnym naczyniu wymieszaj cynamon z cukrem trzcinowym. Umyte śliwki pozbaw pestek, po czym każdą sztukę obtocz w słodkiej mieszance.
REKLAMA - 4
Przygotowane wcześniej ciasto podziel na 8 części. Każdy z kawałków lekko rozpłaszcz, a na środek nakładaj po jednej obtoczonej w cukrze śliwce. Owiń owoc odstającymi bokami ciasta, formując kształt kulki. Zadbaj o to, aby nie pozostawić nieszczelnego fragmentu ciasta.
- 5
Knedle ze śliwkami gotuj we wrzącej wodzie, z dodatkiem soli.
Zobacz także: