Przepis na kopytka

Kopytka z truskawkami
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 kg Ziemniaki
  • 4 łyżki Mąka ziemniaczana
  • 3 łyżki Mąka pszenna
  • 2 Jajko
  • Truskawki

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz ziemniaki i gotuj je, aż staną się miękkie.

  2. 2

    Gotowe ziemniaki zgnieć za pomocą widelca. Następnie dodaj do nich jajka oraz mąkę i dokładnie wymieszaj.

  3. 3

    W międzyczasie wlej wodę do garnka i poczekaj, aż zacznie wrzeć.

  4. 4

    Jednolitą masę ziemniaczaną uformuj w podłużny wałek i podziel na niewielkie części, nacinając ciasto po skosie.

  5. 5

    Do gotującej się wody wrzuć przygotowane kopytka. Kluseczki gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. Do wody możesz dodać odrobinę oliwy z oliwek — ten trik sprawi, że kopytka nie będą się sklejać podczas gotowania.

  6. 6

    Gotowe kopytka serwuj w towarzystwie umytych i pokrojonych na mniejsze kawałki truskawek.

  7. 7

    Posiłek nadaje się dla dzieci powyżej 7. miesiąca życia.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też