Suflet — klasyczny przepis na wyśmienity przysmak z Francji

Suflet
Źródło: GettyImages

Składniki

Suflet

  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 2 łyżki Masło
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • 8 Jajko
  • 1 szklanki Mleko

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj sos beszamelowy. Aby ją przygotować, do niedużego garnka dodaj masło, a kiedy się rozpuści, połącz je z mąką pszenną. Po chwili do składników dodaj mleko i starannie wymieszaj zawartość rondelka. Całość dopraw przyprawami: gałką muszkatołową oraz odrobiną soli. Kontynuuj gotowanie gęstego sosu, nie robiąc przerwy w mieszaniu. Po chwili wyłącz palnik i odłóż garnek, żeby jego zawartość mogła ostygnąć.

  2. 2

    Oddziel żółtka od białek.

  3. 3

    Kiedy sos beszamelowy stanie się chłodny, dodaj do niego żółtka.

  4. 4

    Do oddzielnego naczynia dodaj białka, połącz je ze szczyptą soli i ubij składniki na sztywną pianę. 

  5. 5

    Puch z ubitych białek dodaj do masy z żółtkami i całość dokładnie wymieszaj.

  6. 6

    Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.

  7. 7

    Specjalne foremki, dedykowane do pieczenia sufletu (tzw. kokilki) wysmaruj starannie tłuszczem, a boki obsyp bułką tartą. Zabezpieczy to wypiek przed przywieraniem i przypaleniem. Następnie do przygotowanych kokilek dodaj gotową masę, nakładając ją do ¾ wysokości naczynia. Zwróć uwagę, aby wyrównać powierzchnię ciasta.

  8. 8

    Suflet piecz przez 20 minut. Bardzo ważne jest to, aby nie uchylać drzwiczek kuchenki, ponieważ wypiek może opaść, tracąc swój urok i nienaganną prezencją. Gotowy suflet należy serwować od razu po wyciągnięciu z piekarnika.  

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też