Jajka faszerowane pieczarkami
Możesz podawać je jako przystawkę tuż przed wielkanocnym obiadem lub podczas uroczystego śniadania. Jajka faszerowane z pieczarkami polecają się na świąteczny stół.
Autor:
Smak.pl
Jajka
Łatwe dania
Dania do 30 minut
Główne składniki
Grzyby
Rodzaje dań
Przekąski
Okazje
Wielkanoc
Dania wegetariánskie
REKLAMA
Składniki
- 4 Jajko
- 2 łyżki Majonez
- 1 łyżeczka Masło
- 5 sztuk Pieczarki
- Natka pietruszki
- Pieprz czarny mielony
- Sól
Przygotowanie
- 1
Umyte pieczarki zetrzyj na tarce.
- 2
Rozpuść masło i smaż na nim starte wcześniej pieczarki. Następnie dopraw solą i pieprzem.
- 3
Ugotuj jajka w osolonej wodzie. Po 8 minutach gotowania wyłącz palnik i zalej jajka zimną wodą. Kiedy lekko ostygną, zdejmij z nich skorupkę, przekrój na pół i wyciągnij żółtko.
REKLAMA - 4
Żółtka rozgnieć widelcem, połącz z majonezem, usmażonymi pieczarkami oraz posiekana natką pietruszki.
- 5
Wydrążone jajka faszeruj przygotowanym farszem pieczarkowym.
- 6
Jajka faszerowane z pieczarkami możesz ozdobić np. posiekaną pietruszką.
Zobacz także:
REKLAMA