Przepis na przepyszny dżem z jabłek, jak u babci

Dżem z jabłek
Źródło: GettyImages

Składniki

Dżem z jabłek

  • 1 sztuka Cytryna
  • 190 ml Woda
  • 2.5 kg Jabłko

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj duży garnek, napełnij go wodą oraz sokiem z wyciśniętej cytryny. 

  2. 2

    Jabłka zważ przed obraniem i usunięciem gniazd nasiennych. Dokładnie obrane i umyte owoce obierz, a następnie pokrój na kawałki — pamiętając o wydrążeniu pestek. Nie musisz przykładać się do starannego krojenia, gdyż finalnie i tak wszystkie kawałki zostaną zblendowane na gładki mus. 

  3. 3

    Do garnka z wodą oraz sokiem z cytryny wrzuć pokrojone owoce i przykryj pokrywką. Umieść na palniku o średniej mocy i pozostaw do momentu zagotowania składników. Po tym czasie zmniejsz moc palnika. Jabłka potrzebują teraz ok. 35-40 minut gotowania pod przykryciem. 

  4. 4

    Gdy upłynie 35-40 minut zdejmij przykrywkę z garnka i kontynuuj gotowanie jeszcze przez 20 minut.

  5. 5

    Dżem z jabłek jest już gotowy, natomiast jeśli chcesz, by miał idealnie gładką, kremową konsystencję i bardziej przypominał aksamitny mus — użyj blendera ręcznego i zmiksuj owoce.

  6. 6

    Przygotuj wyparzone, czyste, najlepiej ogrzane w piekarniku słoiki. Przelej do nich jeszcze gorący dżem jabłkowy, pamiętając, by zachować 1-2 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem. Mocno zakręcone słoiki odwróć dnem do góry i pozostaw tak na kwadrans. Po tym czasie przywróć naczynia do standardowej pozycji i pozwól przetworowi wystygnąć. 

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też