Najlepszy dżem z agrestu, który smakuje jak u babci

Dżem z agrestu
Źródło: GettyImages

Składniki

Dżem z agrestu

  • 600 g Cukier
  • 0.5 Sztuka Cytryna
  • 50 ml Woda
  • 1 kg Agrest

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj i dokładnie oczyść agrest. Pamiętaj o wybraniu do przepisu tylko zdrowych, nieubitych owoców. Wyrzuć wszystkie te, które mogą być zepsute i rozpadają się w dłoniach.

  2. 2

    Oczyszczony i osuszony agrest umieść w garnku, dodaj wodę i wyciśnij sok z połówki cytryny.

  3. 3

    Dżem z agrestu gotuj na średnim ogniu przez ok. 25-30 minut — co jakiś czas mieszając zawartość garnka. Pozwoli to zapobiec ewentualnemu przypaleniu się przetworu. Dżem z agrestu jest gotowy, gdy skórki się rozgotują, część soku odparuje, a przetwór przybieżę konsystencję klasycznego dżemu. 

  4. 4

    Ekspresowy dżem z agrestu z przepisu babci wystarczy teraz przelać do czystych, wyparzonych słoików. Zwróć uwagę na to, czy zakrętki nie są uszkodzone — pozwoli to uniknąć poddawaniu przetworu dodatkowej pasteryzacji. Po przelaniu jeszcze gorącego dżemu do słoików tak samo jak w przypadku pozostałych przepisów na domowe przetwory, które dla Was przygotowaliśmy — ułóż je do góry dnem. Najlepiej pozostaw je w tej “pozycji” do momentu, aż całkowicie wystygną. 

  5. 5

    Dżem z agrestu nadaje się do spożycia od razu, ale jeśli chcesz, by spędził więcej czasu w spiżarce, polecamy go zawekować. Ostygnięte słoiki umieść w spiżarce i ciesz się smakiem pysznych, domowych przetworów przez cały okres jesienno-zimowy. 

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też