Najlepsza nalewka z truskawek — koniecznie wypróbuj!

Nalewka z truskawek
Źródło: GettyImages

Składniki

Nalewka z truskawek

  • 1 litr Wódka 40%
  • 1 szklanki Woda
  • 1 kg Truskawki
  • 1 sztuka Cytryna
  • 350 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Rozpocznij od oczyszczenia i przepłukania 1 kg ładnych, zdrowych truskawek. Następnie usuń z nich szypułki. Nie krój ich i w całości wrzuć do czystego słoja — użyj większego pojemnika, o pojemności minimum 2,5 l. 

  2. 2

    Do słoika z truskawkami wlej wódkę (40-45%) oraz szklankę zimnej wody. Po zalaniu owoców zakołysz kilka razy słojem tak, by składniki dokładnie się wymieszały. Następnie zakręć naczynie i umieść na kuchennym parapecie na 6 dni — pamiętając o kołysaniu słojem każdego dnia.

  3. 3

    Po upływie pełnych 6 dni truskawki stracą nieco swój kolor, jednak nie należy się tym przejmować — to naturalne zjawisko. To właśnie alkohol razem z sokiem zabrał również ich kolor. 

  4. 4

    500 ml nalewki zlej ze słoja z truskawkami do mniejszego słoika — zakręć go i odstaw. Do truskawek i połowy nalewki wlej sok wyciśnięty z całej cytryny (ok. 80 ml) oraz wsyp cukier. Zamieszaj delikatnie zawartością naczynia, ale tak, by nie uszkodzić truskawek. Teraz wystarczy zamknąć słój i znów odstawić go w to samo miejsce — tym razem na 2 dni. Po tym czasie cukier się rozpuści, a jeśli się tak nie stanie, zalecamy odczekać jeszcze 1 dzień. 

  5. 5

    Po 2 dniach owoce z sokiem należy przelać przez sitko do wcześniej odlanych 500 ml nalewki. Nie dociskaj truskawek, by ich nie rozgnieść. Owoce z nalewki możesz wykorzystać do zjedzenia z cukrem, bądź jako dodatek do deseru — pamiętając, że jest to przysmak tylko dla dorosłych.

  6. 6

    Nalewka niestety nie jest jeszcze czysta i klarowna, a żeby taka była, należy ją dokładnie przefiltrować. Możesz do tego użyć jednorazowych filtrów do kawy lub zwykłej gazy. Po tej czynności warto jednak odstawić przygotowaną nalewkę na dodatkowe 24 godziny, gdyż na dnie może zebrać się jeszcze osad — wówczas czynność należy powtórzyć jeszcze raz. 

  7. 7

    Gotową, przefiltrowaną nalewkę z truskawek przelej do mniejszych buteleczek i odstaw do leżakowania na minimum 3 miesiące. Po tym czasie domowy trunek z pewnością będzie wybornie smakować — najlepiej schłodzony, wyciągnięty prosto z lodówki.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też