Rewelacyjna nalewka z jeżyn, doskonała na wzmocnienie organizmu

Nalewka z jeżyn
Źródło: GettyImages

Składniki

Nalewka z jeżyn

  • 300 g Cukier
  • 500 g Jeżyny
  • 250 ml Wódka
  • 250 ml Spirytus rektyfikowany

Przygotowanie

  1. 1

    Owoce dokładnie umyj pod zimną wodą i przełóż do wyparzonego słoja o pojemności ok. 2 l.

  2. 2

    Do szklanego naczynia z owocami wlej wódkę i spirytus, całość delikatnie wymieszaj i szczelnie zamknij słoik. Tak przygotowaną miksturę odłóż w suche i chłodne miejsce na co najmniej 3 tygodnie.

  3. 3

    Po upływie wskazanego czasu do słoja wsyp 300 g cukru i wymieszaj dokładnie. Słoik szczelnie zamknij i odstaw ponownie w suche i chłodne miejsce na okres 7 dni — to czas, po którym cukier powinien się całkowicie rozpuścić.

  4. 4

    Gotowa nalewka z jeżyn wymaga przecedzenia. Owoce odcedź i odciśnij z alkoholu, którym nasiąknęły. Jeżeli preferujesz całkiem klarowne trunki możesz także całość przefiltrować za pomocą gazy, lub pieluchy tetrowej. Tak przygotowana nalewka z jeżyn jest gotowa do spożycia lub dalszego przechowywania.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też