Rewelacyjna nalewka z jeżyn, doskonała na wzmocnienie organizmu
Nalewka z jeżyn znana jest głównie ze swoich właściwości leczniczych i fantastycznego smaku. Polecana jest szczególnie osobom zmagającym się z chorobami układu krążenia, kobietom w okresie menopauzy, jednak powodów do jej zastosowania jest znacznie wiele więcej. Warto przeczytać poniższy wpis i dowiedzieć się, jaki prozdrowotny wpływ na organizm ma nalewka z jeżyn oraz w jaki sposób ją przygotować, aby smakowała wyśmienicie.
Składniki
Nalewka z jeżyn
- 300 g Cukier
- 500 g Jeżyny
- 250 ml Wódka
- 250 ml Spirytus rektyfikowany
Przygotowanie
- 1
Owoce dokładnie umyj pod zimną wodą i przełóż do wyparzonego słoja o pojemności ok. 2 l.
- 2
Do szklanego naczynia z owocami wlej wódkę i spirytus, całość delikatnie wymieszaj i szczelnie zamknij słoik. Tak przygotowaną miksturę odłóż w suche i chłodne miejsce na co najmniej 3 tygodnie.
- 3
Po upływie wskazanego czasu do słoja wsyp 300 g cukru i wymieszaj dokładnie. Słoik szczelnie zamknij i odstaw ponownie w suche i chłodne miejsce na okres 7 dni — to czas, po którym cukier powinien się całkowicie rozpuścić.
- 4
Gotowa nalewka z jeżyn wymaga przecedzenia. Owoce odcedź i odciśnij z alkoholu, którym nasiąknęły. Jeżeli preferujesz całkiem klarowne trunki możesz także całość przefiltrować za pomocą gazy, lub pieluchy tetrowej. Tak przygotowana nalewka z jeżyn jest gotowa do spożycia lub dalszego przechowywania.
Zobacz także:
Nalewka z jeżyn od wielu lat jest stosowana jako domowe lekarstwo na wiele objawów chorobowych. Nic w tym dziwnego, ponieważ jeżyny uchodzą za skarbnicę substancji odżywczych. W Polsce nie jest jednak tak sławne jak inne owoce, dlatego warto zmienić i korzystać z bogatego składu jeżyn. Można przygotowywać z niej różne przetwory, w tym również rewelacyjną w smaku jeżynówkę.
Nalewka z jeżyn to trunek, który doskonale sprawdzi się jako prezent dla najbliższych osób — możemy przez to pokazać, jak bardzo zależy nam ich zdrowiu. Poza tym domowy wyrób uświetnić może wiele wieczorów. Film bądź książka, spędzane przy kieliszku degustowania się smakiem doskonałej nalewki z jeżyn, zapamiętywane są znacznie lepiej. Zobacz, dlaczego jeszcze warto przygotować jeżynówkę.
Nalewka z jeżyn — poznaj właściwości zdrowotne jeżynówki
Nalewka z jeżyn wspomaga pracę układu krążenia i stabilizuje pracę serca. Dzieje się to za sprawą dużej zawartości antocyjanów oraz witaminy C. Co więcej, ten owocowy trunek wykazuje również działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i napotne, dlatego w tradycyjnej medycynie ludowej jest wykorzystywany jako lekarstwo na przeziębienie oraz objawy grypy. Nalewka z jeżyn zawiera także fitoestrogeny. Działają one w organizmie ludzkim podobnie jak żeńskie hormony i pomagają złagodzić objawy typowe dla zespołu napięcia przedmiesiączkowego.
Nalewka z jeżyn — jak ją przygotować? Garść porad
Aby nalewka z jeżyn smakowała wyśmienicie, niezmiernie ważnym elementem jest dobór owoców. Muszą one być świeże i bardzo dojrzałe. Pożądany kolor jeżyn ma przybierać niemal czarną barwę. Nie można także zapomnieć o porządnym umyciu owoców. Przed nastawieniem nalewki z jeżyn muszą być one starannie oczyszczone, odszypułkowane i osuszone. Najlepszy okres na przygotowanie tego domowego trunku to przełom sierpnia i września.
Osoby, które lubią eksperymentować w kuchni, mogą wzbogacić tradycyjny przepis na nalewkę z jeżyn w dodatek wanilii i goździków. Dodatki te sprawią, że jeżynówka będzie smakowała jeszcze lepiej, szczególnie w długie, zimowe wieczory. Ci, którzy nie przepadają za nalewkami robionymi na spirytusie, jego obecność mogą zastąpić rumem. Do nalewki z jeżyn rewelacyjnie sprawdza się także miód gryczany, który dodaje trunkowi lekkiego posmaku goryczy.