Ponadczasowe krokiety z kapustą i grzybami — najlepszy przepis
Krokiety z kapustą i grzybami to przepis, który wielu osobom kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, kiedy to podawane są w towarzystwie aromatycznego barszczu czerwonego. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzać tę klasyczną recepturę przez cały rok. Szczególnie rekomendujemy przygotować chrupiące krokiety z kapustą i grzybami jesienią, gdy w lasach pojawiają się podgrzybki oraz borowiki, idealne do sporządzenia farszu.
Składniki
Krokiety z kapustą i grzybami
- 400 g Pieczarki
- 1 sztuka Cebula
- 1 sztuka Marchew
- 40 g Grzyby suszone
- 500 g Kapusta kiszona
- 4 Jajko
- 1 szklanki Mąka pszenna
- 0.75 Szklanka Woda
- 1 szklanki Mleko
- 2 szklanek Bułka tarta
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- 2 sztuki Ziele angielskie
- 1 sztuka Liście laurowe
- Olej rzepakowy
Przygotowanie
- 1
Grzyby opłucz w zimnej, bieżącej wodzie, następnie włóż do rondelka i zalej 2 szklankami wody. Odstaw je do namoczenia na minimum kilka godzin. Po tym czasie wylej z rondelka wodę, nalej 1 szklankę świeżej, dodaj szczyptę soli i gotuj od momentu wrzenia przez 20 minut. Ugotowane grzyby odcedź i pokrój w cienkie paseczki. Wodę z gotowania grzybów przelej do szklanki i odłóż na bok.
- 2
Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i posiekaj na drobne kawałki, następnie włóż ją do garnka i zalej wywarem pozostałym z gotowania grzybów. Dodaj także 1 szklankę zimnej wody, 1 liść laurowy oraz 2 sztuki ziela angielskiego i zagotuj. Od momentu wrzenia gotuj ją przez następne 40 minut, na małej mocy palnika. Ugotowaną kapustę odcedź i przełóż do miski, po czym dodaj do niej rozdrobnione grzyby
- 3
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj ją do kiszonej kapusty na 10 minut przed zakończeniem gotowania.
- 4
Cebulę obierz z łupin i posiekaj w drobną kosteczkę.
- 5
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego i dodaj posiekaną cebulę, Smaż ją przez ok. 5 minut do momentu zarumienienia, a następnie dodaj do odcedzonej kapusty kiszonej.
- 6
Pieczarki starannie umyj i pokrój w cienkie plasterki.
- 7
Na rozgrzaną patelnię dodaj pieczarki oraz 2 łyżki oleju rzepakowego i smaż przez kilka minut, w celu odparowania całej wody. Pod koniec przypraw je do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym, a następnie dodaj do kiszonej kapusty.
- 8
Kapustę kiszoną wraz z pozostałymi warzywami starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym i ponownie wymieszaj składniki.
- 9
Aby otrzymać ciasto na naleśniki, do miski wbij 2 jajka, dodaj mleko, wodę, mąkę oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki starannie zmiksuj na gładką masę.
- 10
Rozgrzej patelnię na naleśniki i posmaruj ją niewielką ilością oleju rzepakowego. Odmierzaj za pomocą chochelki porcję ciasta i rozprowadzaj tak, aby pokryło całą powierzchnię patelni. Gdy naleśnik ładnie się zarumieni, odwróć go na drugą stronę i smaż przez ok. 30 sekund. Gotowe placki układaj na talerzu.
- 11
Każdy naleśnik posmaruj porcją przygotowanego farszu i zwiń w rulon, tak, aby nadzienie nie wydostało się poza powierzchnię krokieta z kapustą i grzybami.
- 12
2 sztuki jajek roztrzep widelcem w głębokim talerzu. Do drugiego talerza nasyp porcję bułki tartej. Gotowe krokiety z kapustą i grzybami mocz w jajku, a następnie obtaczaj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż do osiągnięcia apetycznie rumianej skórki.
Zobacz także:
Krokiety z kapustą i grzybami to przepis, który wymaga nakładu czasu oraz pracy. Nie zmienia to jednak faktu, że smak świeżo usmażonych, panierowanych naleśników ze znakomitym farszem wynagradza trud włożony w ich przygotowanie. Co więcej, krokiety z kapustą i grzybami można przyrządzić w większej ilości, natomiast nadmiar z łatwością zamrozić, a następnie rozmrozić w zapracowany dzień, w który żaden z domowników nie dysponuje czasem na przygotowanie posiłku. To porada, która pozwoli Ci cieszyć się smakiem domowych naleśników z farszem, nawet w najbardziej pracowite dni w roku.
Zobacz także: Domowe krokiety z pieczarkami i serem żółtym — idealne na święta i rodzinne spotkania przy stole
Krokiety z kapustą i grzybami — jak przygotować?
Krokiety z kapustą i grzybami są przepisem czasochłonnym, jednak bardzo prostym w przygotowaniu. Chcąc przyrządzić smakowity farsz, można sięgnąć po świeże grzyby, co znacznie skróci czas przygotowania, ze względu na brak konieczności moczenia i gotowania. Osoby, które nie przepadają za smakiem tych darów lasu, mogą także zwiększyć zawartość pieczarek w farszu, tym samym rezygnując z obecności grzybów. Warto także wiedzieć, że krokiety z kapustą i grzybami, przed panierowaniem można przechowywać w lodówce nawet do 3-4 dni. Umożliwia to cieszenie się smakiem świeżo usmażonych krokietów.