Ponadczasowe krokiety z kapustą i grzybami — najlepszy przepis

Krokiety z kapustą i grzybami
Źródło: GettyImages

Składniki

Krokiety z kapustą i grzybami

  • 400 g Pieczarki
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 sztuka Marchew
  • 40 g Grzyby suszone
  • 500 g Kapusta kiszona
  • 4 Jajko
  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 0.75 Szklanka Woda
  • 1 szklanki Mleko
  • 2 szklanek Bułka tarta
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • 2 sztuki Ziele angielskie
  • 1 sztuka Liście laurowe
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    Grzyby opłucz w zimnej, bieżącej wodzie, następnie włóż do rondelka i zalej 2 szklankami wody. Odstaw je do namoczenia na minimum kilka godzin. Po tym czasie wylej z rondelka wodę, nalej 1 szklankę świeżej, dodaj szczyptę soli i gotuj od momentu wrzenia przez 20 minut. Ugotowane grzyby odcedź i pokrój w cienkie paseczki. Wodę z gotowania grzybów przelej do szklanki i odłóż na bok. 

  2. 2

    Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i posiekaj na drobne kawałki, następnie włóż ją do garnka i zalej wywarem pozostałym z gotowania grzybów. Dodaj także 1 szklankę zimnej wody, 1 liść laurowy oraz 2 sztuki ziela angielskiego i zagotuj. Od momentu wrzenia gotuj ją przez następne 40 minut, na małej mocy palnika. Ugotowaną kapustę odcedź i przełóż do miski, po czym dodaj do niej rozdrobnione grzyby

  3. 3

    Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj ją do kiszonej kapusty na 10 minut przed zakończeniem gotowania.

  4. 4

    Cebulę obierz z łupin i posiekaj w drobną kosteczkę.

  5. 5

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego i dodaj posiekaną cebulę, Smaż ją przez ok. 5 minut do momentu zarumienienia, a następnie dodaj do odcedzonej kapusty kiszonej.

  6. 6

    Pieczarki starannie umyj i pokrój w cienkie plasterki. 

  7. 7

    Na rozgrzaną patelnię dodaj pieczarki oraz 2 łyżki oleju rzepakowego i smaż przez kilka minut, w celu odparowania całej wody. Pod koniec przypraw je do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym, a następnie dodaj do kiszonej kapusty.

  8. 8

    Kapustę kiszoną wraz z pozostałymi warzywami starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym i ponownie wymieszaj składniki.

  9. 9

    Aby otrzymać ciasto na naleśniki, do miski wbij 2 jajka, dodaj mleko, wodę, mąkę oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki starannie zmiksuj na gładką masę.

  10. 10

    Rozgrzej patelnię na naleśniki i posmaruj ją niewielką ilością oleju rzepakowego. Odmierzaj za pomocą chochelki porcję ciasta i rozprowadzaj tak, aby pokryło całą powierzchnię patelni. Gdy naleśnik ładnie się zarumieni, odwróć go na drugą stronę i smaż przez ok. 30 sekund. Gotowe placki układaj na talerzu.

  11. 11

    Każdy naleśnik posmaruj porcją przygotowanego farszu i zwiń w rulon, tak, aby nadzienie nie wydostało się poza powierzchnię krokieta z kapustą i grzybami.

  12. 12

    2 sztuki jajek roztrzep widelcem w głębokim talerzu. Do drugiego talerza nasyp porcję bułki tartej. Gotowe krokiety z kapustą i grzybami mocz w jajku, a następnie obtaczaj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż do osiągnięcia apetycznie rumianej skórki.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też