Zupa krewetkowa — przepis dla każdego! Specjał ten zrobisz w mniej niż godzinę

Zupa krewetkowa
Źródło: Shutterstock/Natalia Hanin

Składniki

kostki

  • 2 łyżeczki Sos rybny
  • 450 g Krewetki
  • 1 sztuka Papryczka jalapeño
  • 1 litr Woda
  • 2 łyżeczki Sos chilli
  • 2 sztuki Kostka rosołowa drobiowo-wołowa
  • 2 sztuki Cebula dymka
  • 1 puszka Mleczko kokosowe
  • 4 łyżki Sok z limonki
  • 2 sztuki Pomidor
  • Kawałek Świeży imbir

Przygotowanie

  1. 1

    Do garnka wlej wodę i połóż naczynie na palniku o średniej mocy. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj kostki rosołowe.

  2. 2

    Dymki opłucz pod bieżącą wodą, a następnie drobno posiekaj.

  3. 3

    Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 

  4. 4

    Pomidory obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.

  5. 5

    Papryczkę jalapeño umyj, osusz, wytnij gniazdo nasienne i posiekaj.

  6. 6

    Krewetki starannie umyj, osusz i usuń pancerze. Następnie natnij grzbiet skorupiaków i wyciągnij czarne jelito. Możesz wykonać tę czynność za pomocą wykałaczki.

  7. 7

    Do bulionu wlej sok z limonki, następnie dodaj dymki, papryczkę jalapeño oraz imbir. Doprowadź wywar do wrzenia i gotuj zupę pod przykryciem przez 20 minut.

  8. 8

    Gdy upłynie wskazany czas, dodaj mleko kokosowe, pomidory, krewetki, sos chilli oraz sos rybny. Starannie wymieszaj wszystkie składniki i ponownie doprowadź bulion do wrzenia. 

     

    Zupa z krewetek może być spożywana samodzielnie lub z dodatkiem makaronu.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też