Zupa krewetkowa — przepis dla każdego! Specjał ten zrobisz w mniej niż godzinę
Zupa krewetkowa to receptura, którą nie wzgardzi żaden miłośnik owoców morza. To także wyborny przepis, dedykowany osobom, które nigdy wcześniej nie miały okazji kosztować skorupiaków. Zupa krewetkowa jest niezwykle aromatyczna i odżywcza, przez co stanowi doskonały pomysł na obiad lub kolację. Z uwagi na wykwintny charakter to także rewelacyjna propozycja na specjalne okazje. Tym frykasem z pewnością zachwycisz swoich najbliższych oraz zgromadzonych gości.
Składniki
kostki
- 2 łyżeczki Sos rybny
- 450 g Krewetki
- 1 sztuka Papryczka jalapeño
- 1 litr Woda
- 2 łyżeczki Sos chilli
- 2 sztuki Kostka rosołowa drobiowo-wołowa
- 2 sztuki Cebula dymka
- 1 puszka Mleczko kokosowe
- 4 łyżki Sok z limonki
- 2 sztuki Pomidor
- Kawałek Świeży imbir
Przygotowanie
- 1
Do garnka wlej wodę i połóż naczynie na palniku o średniej mocy. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj kostki rosołowe.
- 2
Dymki opłucz pod bieżącą wodą, a następnie drobno posiekaj.
- 3
Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- 4
Pomidory obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.
- 5
Papryczkę jalapeño umyj, osusz, wytnij gniazdo nasienne i posiekaj.
- 6
Krewetki starannie umyj, osusz i usuń pancerze. Następnie natnij grzbiet skorupiaków i wyciągnij czarne jelito. Możesz wykonać tę czynność za pomocą wykałaczki.
- 7
Do bulionu wlej sok z limonki, następnie dodaj dymki, papryczkę jalapeño oraz imbir. Doprowadź wywar do wrzenia i gotuj zupę pod przykryciem przez 20 minut.
- 8
Gdy upłynie wskazany czas, dodaj mleko kokosowe, pomidory, krewetki, sos chilli oraz sos rybny. Starannie wymieszaj wszystkie składniki i ponownie doprowadź bulion do wrzenia.
Zupa z krewetek może być spożywana samodzielnie lub z dodatkiem makaronu.
Zobacz także:
Zupa krewetkowa to sposób, aby bez wychodzenia z domu udać się w kulinarną podróż do egzotycznych krajów. Przygotowanie tego dania jest proste i szybkie, natomiast otrzymany efekt — zniewalający. Współcześnie owoce morza z łatwością zakupisz w niemal każdym sklepie spożywczym, więc także skompletowanie niezbędnych składników nie stanowi problemu. Nie zwlekaj dłużej i przygotuj zupę krewetkową we własnym domu.
Zobacz także: Ekspresowa zupa Tom Yum, czyli klasyka kuchni tajskiej. Zrobisz ją w 10 minut!
Zupa krewetkowa — jak ją przygotować? Praktyczne porady i wskazówki
Aby zupa krewetkowa była pyszna i aromatyczna należy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Powinny być świeże i dobrej jakości. Oprócz owoców morza potrzebne będą także warzywa, przyprawy oraz bulion drobiowo-wołowy. Możesz przygotować wywar samodzielnie lub skorzystać z kostki rosołowej. Następnie należy starannie oczyścić krewetki oraz obrać je ze skorupek, a warzywa dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Zupa krewetkowa gotuje się zaskakująco krótko. Wykorzystanie gotowego bulionu pozwala skrócić czas obróbki termicznej do zaledwie 20 minut. Potrawę przed serwowaniem polecamy doprawić do smaku według własnego uznania. Można dodać do niej sól, czarny pieprz mielony, ale także świeże zioła, czy inne lubiane dodatki.
Na jakie okazje warto przygotować zupę krewetkową?
Okazji do przyrządzenia krewetkowej zupy jest tak naprawdę bez liku. Ta orientalna pozycja doskonale sprawdzi się na szybki obiad, pyszną kolację, ale i danie popisowe, serwowane podczas rozmaitych przyjęć, takich jak spotkanie z rodziną czy znajomymi. Poza wspomnianymi okolicznościami zupę krewetkową warto przygotować na romantyczną kolację we dwoje. Nie od dziś wiadomo, że te owoce morza zaliczane są do afrodyzjaków. Zapewniamy, że smak posiłku oczaruje ukochaną osobę.