Sałatka jajeczna z kilku składników. Ekspresowy smakołyk, nie tylko od święta

Sałatka jajeczna
Źródło: Shutterstock/HandmadePictures

Składniki

Sałatka jajeczna

  • 3 sztuki Ogórki konserwowe
  • 1 łyżeczka Musztarda
  • Posiekany szczypiorek
  • 5 sztuk Jajko
  • Por
  • 1.5 łyżka Majonez
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Ugotuj jajka na twardo. Do garnka wlej wodę, włóż jajka i włącz palnik. Gdy woda zacznie się gotować, należy odliczyć 8 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z palnika i zalej jajka zimną wodą, by przestygły. Następnie obierz je ze skorupek.

  2. 2

    Jajka na twardo zetrzyj na tarce. Najlepiej skorzystać z grubych oczek. 

  3. 3

    Ogórki konserwowe pokrój w kostkę.

  4. 4

    Umyj por i pokrój warzywo w krążki.

  5. 5

    Pokrojone warzywa dodaj do startych jajek. 

  6. 6

    Do miski dodaj musztardę wraz z majonezem. Całość dokładnie wymieszaj.

  7. 7

    Sałatkę jajeczną dopraw do smaku, dodając czarny pieprz mielony oraz odrobinę soli. Przed podaniem przyozdób przekąskę, dodając do niej drobno posiekany szczypiorek. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też