Szybkie ucierane ciasto z owocami — sprawdzony przepis babci nigdy cię nie zawiedzie!

Ciasto ucierane z owocami
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto ucierane z owocami

  • 600 g Owoce
  • 200 g Mąka pszenna
  • 200 g Masło
  • 4 sztuki Jajko
  • 40 g Mąka ziemniaczana
  • 160 g Cukier
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia

Kruszonka

  • 50 g Cukier
  • 150 g Mąka pszenna
  • 100 g Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 175 st. C.

  2. 2

    Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko do miski.

  3. 3

    W misce umieść masło wraz z cukrem i ubijaj składniki do chwili otrzymania jasnej, puszystej masy.

  4. 4

    Do naczynia z utartym masłem dodaj sól, a następnie stopniowo dodawaj jajka, cały czas ubijając składniki mikserem.

  5. 5

    Do przygotowanej masy maślanej dodaj przesianą mąkę i wymieszaj składniki szpatułką kuchenną. 

  6. 6

    Owoce starannie umyj, a następnie osusz. Jeżeli mają niejadalne części, takie jak pestki, gniazda nasienne czy szypułki, usuń je.

  7. 7

    Aby przygotować kruszonkę masło, mąkę pszenną oraz cukier umieść w misce, po czym rozetrzyj składniki między palcami, aby powstały nieduże grudki.

  8. 8

    Blachę o wymiarach 20 × 30 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  9. 9

    Masę przełóż do przygotowanej blaszki. Następnie na wierzchu ułóż równomiernie owoce i posyp ciasto kruszonką.

  10. 10

    Ciasto ucierane z owocami i kruszonką włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut. Gdy upłynie wskazany czas, wyciągnij wypiek z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.

     

    Łakoć smakuje fantastycznie serwowany z lodami waniliowymi.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też