Leciutkie frytki z cukinii — przekąska nie tylko dla osób na diecie
Frytki z cukinii to fantastyczna przekąska lub dodatek do dania głównego. Ten smakołyk jest rewelacyjną alternatywą dla klasycznych, ziemniaczanych kąsków. Złota, chrupiąca panierka i rozpływająca się w ustach, słodka cukinia to idealne połączenie, któremu najzwyczajniej nie można się oprzeć. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis i ciesz się fantastycznym smakiem frytek z cukinii.
Składniki
Frytki z cukinii
- 2 sztuki Cukinia
- 0.25 Szklanka Parmezan starty
- 1 Jajko
- 1 szklanki Bułka tarta
- 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
- 1 łyżeczka Sól
Przygotowanie
- 1
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C, wybierając funkcję grzania góra-dół.
- 2
Cukinię dokładnie umyj i pokrój w słupki o grubości ok. 1,5 cm i długości ok. 6 cm, a następnie posyp je solą, czarnym pieprzem mielonym oraz słodką papryką czerwoną, po czym odstaw warzywa na ok. 15 minut.
- 3
Po upływie wskazanego czasu kawałki cukinii przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się z nich nadmiaru wody.
- 4
Następnie przygotuj 2 płaskie naczynia. W pierwszym umieść starannie rozbełtane jajko, natomiast w drugim bułkę tartą, wymieszaną z parmezanem.
- 5
Frytki z cukinii maczaj kolejno w jajku i miksie bułki tartej z parmezanem. Gotowe kawałki panierowanego warzywa układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między pojedynczymi frytkami.
- 6
Tak przygotowane frytki z cukinii piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 minut, do momentu zarumienienia się panierki. Frytki z cukinii smakują doskonale podane z ulubionym sosem.
Zobacz także:
Frytki z cukinii, pieczone w piekarniku to doskonałe rozwiązanie dla osób dbających o zgrabną sylwetkę. Nie zawierają one tłuszczu dodanego, a wyrazistości nadaje im obecny w panierce parmezan, dzięki któremu przekąska staje się o wiele zdrowsza, a także mniej kaloryczna od smażonych na głębokim tłuszczu zakąsek ziemniaczanych. Frytki z cukinii można więc śmiało nazwać zdrowszą wersją znanym wszystkich amerykańskich przekąsek. Warto podawać je również dzieciom podczas rozszerzania diety, dbając o budowanie zdrowych nawyków żywieniowych.
Przeczytaj poniższy przepis na frytki z cukinii i przekonaj się, jak łatwo przygotować to wyjątkowe danie we własnym domu.
Jak przygotować frytki z cukinii? Porady i wskazówki
Frytki z cukinii to danie bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy kilka ogólnodostępnych składników i można cieszyć się tą wyśmienitą potrawą.
Przygotowując frytki z cukinii, warto zacząć od posypania solą pokrojonych kawałków warzyw. Sprawi to, że stracą one nadmiar wody, a przekąska stanie się bardziej chrupiąca i nie rozmoknie. Cukinii nie warto obierać ze skóry, ponieważ sprawia ona, że słupki warzyw po upieczeniu zachowują swój oryginalny kształt. Osoby, które lubią, kiedy w potrawach wyraźnie przebija się aromat ziół, bez przeszkód mogą posypać frytki przed pieczeniem niewielką ilością bazylii, ziół prowansalskich lub majeranku. Taki dodatek z pewnością poprawi wyrazistość smaku tej zdrowej przekąski.
Zobacz także: Ekspresowy przepis na zdrowe frytki z marchewki
Z czym podawać frytki z cukinii? Gotowe propozycje
Frytki z cukinii to przepis niebywale uniwersalny. Można go serwować zarówno jako dodatek do obiadu, popołudniową przekąskę jak i pyszną przystawkę. Aby jednak danie to było prawdziwym rarytasem warto podać je z dodatkiem sosu. Dipy urozmaicają smak wielu potraw. I w tym przypadku przyrządzanie sosu okaże się strzałem w dziesiątkę. Wybór jest ogromny, stąd należy skupić się na własnych preferencjach smakowych. Rekomendujemy przygotowanie sosu majonezowo-jogurtowego, koperkowego lub czosnkowego. Dla osób preferujących ostre smaki doskonale sprawdzi się także sos chili. Bardziej orzeźwiającą propozycję stanowi np. sos miętowy.