Leciutkie frytki z cukinii — przekąska nie tylko dla osób na diecie

Frytki z cukinii
Źródło: GettyImages

Składniki

Frytki z cukinii

  • 2 sztuki Cukinia
  • 0.25 Szklanka Parmezan starty
  • 1 Jajko
  • 1 szklanki Bułka tarta
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 1 łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C, wybierając funkcję grzania góra-dół.

  2. 2

    Cukinię dokładnie umyj i pokrój w słupki o grubości ok. 1,5 cm i długości ok. 6 cm, a następnie posyp je solą, czarnym pieprzem mielonym oraz słodką papryką czerwoną, po czym odstaw warzywa na ok. 15 minut.

  3. 3

    Po upływie wskazanego czasu kawałki cukinii przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się z nich nadmiaru wody.

  4. 4

    Następnie przygotuj 2 płaskie naczynia. W pierwszym umieść starannie rozbełtane jajko, natomiast w drugim bułkę tartą, wymieszaną z parmezanem.

  5. 5

    Frytki z cukinii maczaj kolejno w jajku i miksie bułki tartej z parmezanem. Gotowe kawałki panierowanego warzywa układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między pojedynczymi frytkami.

  6. 6

    Tak przygotowane frytki z cukinii piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 minut, do momentu zarumienienia się panierki. Frytki z cukinii smakują doskonale podane z ulubionym sosem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też