Nalewka z kwiatów czarnego bzu — przepis na wyjątkowy trunek

Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Źródło: GettyImages

Składniki

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

  • 50 Baldachów Kwiaty czarnego bzu
  • 0.5 Litr Wódka
  • 0.75 Litr Woda
  • 2 sztuki Limonka
  • 2 sztuki Cytryna
  • 750 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj duży garnek, dodaj do niego cukier wraz z wodą i zagotuj składniki, a następnie odłóż do wystudzenia.

  2. 2

    Cytryny pokrój w plastry. W dużym, wyparzonym słoiku umieść baldachy kwiatów czarnego bzu, układając pomiędzy nimi plasterki cytryny. Do słoja wlej następnie wystudzony syrop cukrowy i zakryj całość gazą. Tak przygotowaną miksturę odstaw na tydzień w ciepłe i nasłonecznione miejsce.

  3. 3

    Po upływie tygodnia przecedź zawartość słoika przez sito, a następnie otrzymany płyn wymieszaj z sokiem wyciśniętym z dwóch limonek oraz wódką. Nalewkę z kwiatów czarnego bzu przelej do czystych butelek i odstaw na miesiąc, tym razem w miejsce ciemne, mieszając ich zawartość od czasu do czasu.

  4. 4

    Po miesiącu leżakowania nalewkę należy przefiltrować, najlepiej przez bibułkę. Teraz ponownie przelej płyn do butelek, pozostawiając je w chłodnym miejscu na następny miesiąc. Po wskazanym czasie nalewka z kwiatów czarnego bzu jest gotowa do spożycia.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też