Nalewka z kwiatów czarnego bzu — przepis na wyjątkowy trunek
Nalewka z czarnego bzu to najlepszy domowy sposób na poprawienie odporności organizmu w sezonie jesienno-zimowym, gdy jest ona obniżona i potrzebuje szczególnego wsparcia. Oprócz właściwości prozdrowotnych nalewkę z czarnego bzu wyróżnia także rewelacyjny smak. Ten pyszny trunek to wspaniałe dopełnienie koktajli, a także rozkoszny, a do tego pomysłowy prezent dla najbliższych, który z pewnością zostanie doceniony.
Składniki
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
- 50 Baldachów Kwiaty czarnego bzu
- 0.5 Litr Wódka
- 0.75 Litr Woda
- 2 sztuki Limonka
- 2 sztuki Cytryna
- 750 g Cukier
Przygotowanie
- 1
Przygotuj duży garnek, dodaj do niego cukier wraz z wodą i zagotuj składniki, a następnie odłóż do wystudzenia.
- 2
Cytryny pokrój w plastry. W dużym, wyparzonym słoiku umieść baldachy kwiatów czarnego bzu, układając pomiędzy nimi plasterki cytryny. Do słoja wlej następnie wystudzony syrop cukrowy i zakryj całość gazą. Tak przygotowaną miksturę odstaw na tydzień w ciepłe i nasłonecznione miejsce.
- 3
Po upływie tygodnia przecedź zawartość słoika przez sito, a następnie otrzymany płyn wymieszaj z sokiem wyciśniętym z dwóch limonek oraz wódką. Nalewkę z kwiatów czarnego bzu przelej do czystych butelek i odstaw na miesiąc, tym razem w miejsce ciemne, mieszając ich zawartość od czasu do czasu.
- 4
Po miesiącu leżakowania nalewkę należy przefiltrować, najlepiej przez bibułkę. Teraz ponownie przelej płyn do butelek, pozostawiając je w chłodnym miejscu na następny miesiąc. Po wskazanym czasie nalewka z kwiatów czarnego bzu jest gotowa do spożycia.
Zobacz także:
Przygotowanie domowej nalewki z czarnego bzu jest dużo prostsze, niż mogłoby się wydawać, dzięki czemu z przepisu może skorzystać każda osoba, nawet niemająca doświadczenia w przyrządzaniu trunków. To doskonały sposób na zatrzymanie smaku i zapachu lata w szklanej buteleczce.
Gwarantujemy, że zaopatrzenie domowych zasobów w ten wyjątkowy specjał to dobry pomysł. Nalewka z czarnego bzu z pewnością zaskoczy Cię swoim smakiem i szeregiem właściwości zdrowotnych.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu — jakie są właściwości zdrowotne?
Motywacją do przygotowania trunku — poza wybornym smakiem — powinny stać się przede wszystkim lecznicze właściwości domowego wyrobu. Kwiaty czarnego bzu to prawdziwe dobrodziejstwo natury, dzięki którym nalewka z czarnego bzu staje się leczniczą miksturą, zawierającą bogactwo związków o charakterze prozdrowotnym.
Trunek charakteryzuje wysoka zawartość rutyny, która wspomaga pracę układu krwionośnego, a także obniża stężenie “złego”cholesterolu — frakcji LDL we krwi. Następną substancją, o której warto wspomnieć, są flawonoidy o działaniu napotnym. Nalewka z czarnego bzu działa również wykrztuśnie, dlatego poleca się ją w leczeniu objawów infekcji górnych dróg oddechowych. Warto pamiętać, że chociaż nalewka z czarnego bzu wykazuje dobroczynne działanie, nie zaleca się przekraczania dawki 30 ml dziennie, a także odradza jej codzienne stosowanie.
Jak przygotować kwiaty czarnego bzu do przyrządzenia nalewki?
Jedną z ważniejszych rzeczy, które należy wiedzieć o kwiatach czarnego bzu, jest fakt, że zawierają one toksyczne substancje — prunazynę i sambunigrynę. Związki te mogą powodować podrażnienie układu pokarmowego, nudności, wymioty oraz biegunki. Aby unieczynnić szkodliwe substancje bez większych strat dla cennych substancji odżywczych, przed przygotowaniem nalewki z czarnego bzu należy zaparzyć baldachy rośliny we wrzątku.
Kwiaty do przygotowania nalewki z czarnego bzu zbiera się od maja do lipca, najlepiej w słoneczny poranek, po odparowaniu rosy. Gotowe do zerwania baldachy powinny zawierać dużą ilość żółtego pyłku, ponieważ to właśnie w nim znajdują się wartościowe dla zdrowia substancje.