Kurczak z czosnkiem — pomysł na niedzielny obiad pyszny, że palce lizać!
Kurczak z czosnkiem to wyśmienita receptura dedykowana wszystkim miłośnikom mięsnych specjałów. Jest to danie niebywale aromatyczne. W trakcie pieczenia potrawy po domowych zakamarkach unosi się fantastyczny zapach, który budzi zniecierpliwienie każdego łasucha. Kurczak z czosnkiem rewelacyjnie sprawdzi się na niedzielny obiad w gronie rodziny, jak i bardziej oficjalne uroczystości. Przysmak ten z pewnością zachwyci zgromadzonych gości, dlatego ostrzegamy — warto od razu przygotować większą porcję.
Składniki
Kurczak z czosnkiem
- 40 ząbków Czosnek
- 1 szklanki Białe wytrawne wino
- 1 szklanki Ocet jabłkowy
- 1 sztuka Tuszka kurczaka
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.
- 2
Tuszkę kurczaka starannie umyj, a następnie osusz kawałkiem ręcznika papierowego. Mięso natrzyj starannie solą, czarnym pieprzem mielonym oraz octem jabłkowym.
- 3
Ząbki czosnku oddziel od główki, lecz nie obieraj ich z łupin.
- 4
Naczynie żaroodporne wypełnij ząbkami czosnku. Następnie umieść w nim kurczaka, a na dno naczynia wlej białe wytrawne wino.
- 5
Kurczaka z czosnkiem włóż do nagrzanego piekarnika i piecz potrawę pod przykryciem przez 60 minut. Gdy upłynie wskazany czas, zdejmij z naczynia pokrywkę i ponownie włóż mięso do piekarnika, tym razem na 45 minut.
Kurczaka wyciągnij z piekarnika i pozostaw na blacie na ok. 10 minut.
Zobacz także:
Kurczak z czosnkiem to danie na miarę mistrza. Nie znamy osoby, która przeszłaby koło niego obojętnie. Z tego względu jest to wymarzona propozycja na rodzinny obiad. Przepis rewelacyjnie sprawdzi się podany w charakterze drugiego dania w niedzielę, jednak zapewniamy, że po wypróbowaniu specjału kurczak pieczony z czosnkiem stanie się częstym bywalcem w twoim menu. Mimo bogatego bukietu smakowo-zapachowego obiad składa się wyłącznie z kilku podstawowych składników. Skompletowanie komponentów nie stanowi żadnego wyzwania, ponieważ niezbędne produkty zakupić można w każdym sklepie spożywczym.
Kurczak z czosnkiem to receptura, której przygotowanie nie jest czasochłonne. Zamarynowanie mięsa zajmuje mniej niż kwadrans, a największe wyzwanie stanowi oczekiwanie, aż tuszka stanie się chrupiąca i niezwykle złocista.
Kurczak z czosnkiem — jak przygotować? Praktyczne porady i wskazówki
Aby kurczak z czosnkiem smakował perfekcyjnie, warto zastosować kilka praktycznych porad i wskazówek. Po pierwsze, należy wybrać odpowiednie mięso. Powinno być ono świeże i pochodzić ze sprawdzonego źródła. Zachęcamy, by zakupić tuszkę z chowu ekologicznego. Następnie mięso należy natrzeć zarówno zewnątrz, jak i w środku wymienionymi w przepisie przyprawami. Ze względu na intensywny smak czosnku, wystarczy wykorzystać do doprawienia sól i czarny pieprz mielony.
Kurczak z czosnkiem należy następnie włożyć do nagrzanego piekarnika. Odpowiednia temperatura kuchenki jest niezwykle istotna, by tuszka pozostała soczysta w środku. Rekomendujemy także w połowie obróbki termicznej ściągnąć z naczynia żaroodpornego pokrywkę. Sprawi to, że skórka stanie się złocista i chrupiąca, przez co danie wyglądać będzie niezwykle apetycznie. Należy także pamiętać, że po wyciągnięciu z piekarnika, kurczak z czosnkiem powinien „odpocząć”. Oznacza to, że przed rozpoczęciem porcjowania mięso na ok. 10 minut powinno pozostać na blacie kuchennym, w temperaturze pokojowej.
Zobacz także: Pyszny kurczak w cieście kokosowym, który rozpływa się w ustach. Jedyny taki przepis
Ząbki czosnku wykorzystane do wykonania proponowanego przez nas przysmaku można użyć jako dodatek do masła czosnkowego, czy składnik sosu. Wystarczy po upieczeniu obrać ząbki z łupin i przetrzeć przez sitko lub rozgnieść, używając widelca. Dzięki temu żaden ze składników nie zostanie zmarnowany.