Kurczak z czosnkiem — pomysł na niedzielny obiad pyszny, że palce lizać!

Kurczak z czosnkiem
Źródło: Shutterstock/Valentina_G

Składniki

Kurczak z czosnkiem

  • 40 ząbków Czosnek
  • 1 szklanki Białe wytrawne wino
  • 1 szklanki Ocet jabłkowy
  • 1 sztuka Tuszka kurczaka
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.

  2. 2

    Tuszkę kurczaka starannie umyj, a następnie osusz kawałkiem ręcznika papierowego. Mięso natrzyj starannie solą, czarnym pieprzem mielonym oraz octem jabłkowym.

  3. 3

    Ząbki czosnku oddziel od główki, lecz nie obieraj ich z łupin.

  4. 4

    Naczynie żaroodporne wypełnij ząbkami czosnku. Następnie umieść w nim kurczaka, a na dno naczynia wlej białe wytrawne wino. 

  5. 5

    Kurczaka z czosnkiem włóż do nagrzanego piekarnika i piecz potrawę pod przykryciem przez 60 minut. Gdy upłynie wskazany czas, zdejmij z naczynia pokrywkę i ponownie włóż mięso do piekarnika, tym razem na 45 minut.

     

    Kurczaka wyciągnij z piekarnika i pozostaw na blacie na ok. 10 minut. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też