Nieoczywiste placki z kaszy gryczanej

Placki z kaszy gryczanej
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na placki z kaszy gryczanej

  • 1 szklanki kasza gryczana niepalona
  • 1.5 sztuka Banan
  • 4 szklanek Woda
  • 1 łyżka Twaróg

Przygotowanie

  1. 1

    Przepis na placki z kaszy gryczanej zakłada wcześniejsze przygotowanie kaszy gryczanej niepalonej. Należy ją odpowiednio wcześnie zalać wodą i pozostawić do namoczenia na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Działając z nocnym wyprzedzeniem będziemy mieli kluczowy składnik przygotowany na rano – idealnie na wykonanie placków z kaszy gryczanej na śniadanie.

  2. 2

    Namoczoną kaszę odcedzamy na sitku i przelewamy pod bieżącą wodą. Wypłukaną kaszę umieszczamy w misce.

  3. 3

    Do miski dodajemy żółtko jajka oraz pokrojonego na mniejsze części banana. Z pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki – masa nie musi jednak być idealnie gładka, może składać się z mniejszych i większych elementów.

  4. 4

    Białko, które pozostało po oddzieleniu od żółtka, ubijamy na sztywną pianę i łączymy ze zblendowaną masą.

  5. 5

    Na koniec dodajemy lekko pokruszony twaróg i delikatnie mieszamy łyżką.

  6. 6

    Na patelni rozgrzewamy olej i formujemy z masy placki z kaszy gryczanej. Smażymy póki się nie zarumienią z obu stron.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też