Nieoczywiste placki z kaszy gryczanej
Placki z kaszy gryczanej to pomysł na zdrowe danie, które w połączeniu z innymi dodatkami stworzy smaczny i zbilansowany posiłek. Forma placków jest powszechnie lubiana (nie tylko przez dzieci). To także dość oryginalny sposób zaserwowania kaszy na talerzu. Jak je zrobić? Oto prosty przepis.
Składniki
Składniki na placki z kaszy gryczanej
- 1 szklanki kasza gryczana niepalona
- 1.5 sztuka Banan
- 4 szklanek Woda
- 1 łyżka Twaróg
Przygotowanie
- 1
Przepis na placki z kaszy gryczanej zakłada wcześniejsze przygotowanie kaszy gryczanej niepalonej. Należy ją odpowiednio wcześnie zalać wodą i pozostawić do namoczenia na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Działając z nocnym wyprzedzeniem będziemy mieli kluczowy składnik przygotowany na rano – idealnie na wykonanie placków z kaszy gryczanej na śniadanie.
- 2
Namoczoną kaszę odcedzamy na sitku i przelewamy pod bieżącą wodą. Wypłukaną kaszę umieszczamy w misce.
- 3
Do miski dodajemy żółtko jajka oraz pokrojonego na mniejsze części banana. Z pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki – masa nie musi jednak być idealnie gładka, może składać się z mniejszych i większych elementów.
- 4
Białko, które pozostało po oddzieleniu od żółtka, ubijamy na sztywną pianę i łączymy ze zblendowaną masą.
- 5
Na koniec dodajemy lekko pokruszony twaróg i delikatnie mieszamy łyżką.
- 6
Na patelni rozgrzewamy olej i formujemy z masy placki z kaszy gryczanej. Smażymy póki się nie zarumienią z obu stron.
Przeczytaj także:
Kasza gryczana to bardzo ceniony produkt spożywczy. Kasza ma w swoim składzie dużo flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy, które działają korzystnie na zdrowie – wzmacniając naczynia krwionośne, obniżając ryzyko wystąpienia nadciśnienia, a także przeciwdziałając rozwijaniu się miażdżycy czy występowania innych chorób układu krążenia. Kasza gryczana to także źródło błonnika pokarmowego, potasu, wapnia, żelaza, witamin z grupy B, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego. Kasza gryczana nie zawiera glutenu, dlatego jest polecana w diecie bezglutenowej i u osób chorych na celiakię.
O czym pamiętać robiąc placki z kaszy gryczanej?
Przepis na placki z gryczanej zakłada użycie kaszy niepalonej (placuszki będą wyglądały bardziej apetycznie i będą charakteryzowały się nieco mniej wyrazistym, pozbawionym goryczy, smakiem). Jaka ona jest i czym się różni od kaszy gryczanej palonej? Przede wszystkim ma biały, a nie brązowy kolor. Kasza niepalona ma więcej przeciwutleniaczy – po wyłuskaniu jest jedynie suszona, a nie dodatkowo poddawana prażeniu, jak kasza gryczana palona. Więcej w niej także witamin i minerałów oraz lepsza jest jakość zawartego w niej białka.
Kasza gryczana działa świetnie na ludzki organizm, ale należy pamiętać, że nie wszyscy mogą ją jeść bez ograniczeń. Ostrożność wskazana jest w przypadku chorych na niewydolność serca, refluks i nadkwasotę, a także u osób z wrzodami żołądka oraz dwunastnicy.
Kaszę przed przygotowaniem z niej różnych dań należy wcześniej ugotować. Można przyrządzić ją na sypko – wtedy należy gotować ją w wodzie, w proporcjach szklanka kaszy na dwie szklanki wody, czyli 1:2. Zanim wrzucimy kaszę na gorącą osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju (nie wkładamy jej do zimnej wody), przepłukujemy ją dokładnie pod bieżącą wodą.
Kiedyś kaszę gryczaną zawijało się w garnku w koce i kołdry i tam ją zostawiano, żeby „doszła”. Dzisiaj kaszę można kupić od razu podzieloną na porcję w woreczkach i ugotować jak ryż.
Placki z kaszy gryczanej i inne nietypowe potrawy z kaszy
Przepis na placki z kaszy gryczanej jest stosunkowo prosty w przygotowaniu, a samo danie smaczne i sycące. Wyglądem i poziomem wytrawności będą nawiązywać do placków ziemniaczanych i placków z gotowanych ziemniaków. Takie danie stanowi świetną bazę dla dodatków – sosów, potrawek, duszonych warzyw, mięsa duszonego w sosie.
Z kaszy gryczanej można wyczarować wiele innych dań: naleśniki na kolację, chlebek na kanapki do pracy, na śniadanie gryczankę (kasza gryczana w wersji na słodko gotowana na mleku lub jogurcie), gryczane muffinki z dodatkami, kotlety z kaszy gryczanej czy gołąbki z kaszą gryczaną na obiad. Te danie będą nie tylko apetycznie wyglądały i dobrze smakowały, ale pozwolą także na przestrzeganie zdrowej diety.
Z czym podawać placki z kaszy gryczanej?
Placki z kaszy gryczanej można potraktować jak bliny i z typowymi na blin dodatkami serwować. Jakimi konkretnie? Serkiem białym, wędzonym łososiem i kawiorem – w wersji bardzo wykwintnej czy z sosem borowikowo-koperkowym. Pasować tu będzie także szynka parmeńska i rukolą. W wersji na słodko w towarzystwie placków z kaszy gryczanej odnajdą się dżemy, konfitury i świeże owoce.