Zaskakująco pyszna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Źródło: GettyImages

Składniki

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

  • 600 g Kiełbasa
  • 1 kg Ziemniaki
  • 150 g Ser żółty
  • 400 g Cebula
  • 3 łyżki Olej
  • 100 ml Śmietana 36%
  • 2 Jajko
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona

Przygotowanie

  1. 1

    Ziemniaki umyj, następnie obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pokrojone kawałki zalej w garnku zimną wodą, dodaj łyżeczkę soli i doprowadź do wrzenia. Gotuj je przez ok. 5 minut. Następnie odcedź ziemniaki i odstaw je do przestudzenia.

  2. 2

    Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Nagrzej patelnię i wlej na nią olej. Gdy będzie już gorąca, dodaj cebulę i smaż do zarumienienia — potrwa to ok. 10 minut. Zeszkloną cebulę ściągnij z patelni i przełóż do miseczki.

  3. 3

    Na tę samą patelnię dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i smaż do zarumienienia.

  4. 4

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  5. 5

    W międzyczasie ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  6. 6

    Do miseczki wlej śmietankę i jajka. Całość starannie wymieszaj, dodając przyprawy.  

  7. 7

    Przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj je odrobiną oleju i wyłóż na dno podgotowane plasterki ziemniaków. Następnie ułóż połowę sera, całą cebulę i kiełbasę. Wymienione składniki zalej równomiernie masą śmietanowo-jajeczną i rozłóż pozostałą część startego sera.

  8. 8

    Gotową zapiekankę ziemniaczaną umieść w nagrzanym piekarniku, wybierając tryb z opcją pieczenia góra-dół. Posiłek powinien piec się przez 45 minut. 

  9. 9

    Po tym czasie zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą jest gotowa do porcjowania i nakładania na talerze. Najlepiej smakuje posypana świeżą natką pietruszki, z dodatkiem jogurtu lub kefiru. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też