Zapiekanka makaronowa bez mięsa
Brak pomysłu na szybki obiad? Zapiekanka makaronowa poleca się na pożywny i smaczny posiłek dla całej rodziny.
Składniki
- 2.5 szklanek Makaron świderki
- 0.5 Szklanka Ugotowana marchewka w kostkach
- 0.5 Szklanka Groszek
- 0.5 Szklanka Czerwona fasola konserwowa
- 0.5 Szklanka Kukurydza konserwowa
- Ser żółty
Sos
- 2 szklanek Mleko
- 2 łyżki Masło
- 1 szczypta Gałka muszkatołowa
- 2 łyżki Mąka pszenna
- 1 szczypta Pieprz
- 1 szczypta Sól
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Naczynie żaroodporne posmaruj odrobiną oleju.
- 2
Makaron świderki (lub inny rodzaj pasty) ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zadbaj o to, by makaron się nie rozgotował — najlepiej ugotuj go al dente.
- 3
Przygotuj dużą miskę. Połącz w niej kukurydzę, groszek, ugotowaną marchewkę w kostkach i czerwoną fasolę konserwową wraz z odcedzonym makaronem.
REKLAMA - 4
Pora na sos. W niewielkim garnku rozpuść masło, a po chwili dodaj mąkę. Wymieszaj składniki i nie przestając mieszać, do garnka dodaj mleko. Kiedy sos delikatnie się zagęści dopraw go pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
- 5
Gotowy sos wlej do miski z makaronem i resztą składników. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do przygotowanego wcześniej naczynia żaroodpornego.
- 6
Wierzch zapiekanki makaronowej posyp odrobiną żółtego sera. Danie piecz ok. 30 minut z funkcją termoobiegu.
- 7
Posiłek nadaje się dla dzieci powyżej 12. miesiąca życia.
Zobacz także: