Zapiekanka makaronowa bez mięsa

Zapiekanka makaronowa
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 2.5 szklanek Makaron świderki
  • 0.5 Szklanka Ugotowana marchewka w kostkach
  • 0.5 Szklanka Groszek
  • 0.5 Szklanka Czerwona fasola konserwowa
  • 0.5 Szklanka Kukurydza konserwowa
  • Ser żółty

Sos

  • 2 szklanek Mleko
  • 2 łyżki Masło
  • 1 szczypta Gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 1 szczypta Pieprz
  • 1 szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Naczynie żaroodporne posmaruj odrobiną oleju.

  2. 2

    Makaron świderki (lub inny rodzaj pasty) ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zadbaj o to, by makaron się nie rozgotował — najlepiej ugotuj go al dente.

  3. 3

    Przygotuj dużą miskę. Połącz w niej kukurydzę, groszek, ugotowaną marchewkę w kostkach i czerwoną fasolę konserwową wraz z odcedzonym makaronem.

  4. 4

    Pora na sos. W niewielkim garnku rozpuść masło, a po chwili dodaj mąkę. Wymieszaj składniki i nie przestając mieszać, do garnka dodaj mleko. Kiedy sos delikatnie się zagęści dopraw go pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

  5. 5

    Gotowy sos wlej do miski z makaronem i resztą składników. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do przygotowanego wcześniej naczynia żaroodpornego.

  6. 6

    Wierzch zapiekanki makaronowej posyp odrobiną żółtego sera. Danie piecz ok. 30 minut z funkcją termoobiegu. 

  7. 7

    Posiłek nadaje się dla dzieci powyżej 12. miesiąca życia.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też