Idealnie puszyste ciasto brzoskwiniowe z subtelnym dodatkiem białej czekolady

Ciasto brzoskwiniowe z białą czekoladą
Źródło: Shutterstock/Marian Weyo

Składniki

Składniki na ciasto brzoskwiniowe z białą czekoladą

  • 200 g Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
  • 200 g Miękkie masło
  • 140 g Cukier
  • 5 kropli Aromat waniliowy
  • 4 gałązki Tymianek
  • 8 sztuk Brzoskwinia

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotowanie puszystego ciasta brzoskwiniowego z białą czekoladą zaczynamy od przesiana przez sitko mąki.

  2. 2

    Kolejny krok to umieszczenie w misce jajek oraz dodanie do nich cukru. Z pomocą miksera ubijamy je na puszysty krem.

  3. 3

    Do masy dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, aromat waniliowy oraz masło (czyli wszystko poza brzoskwiniami i tymiankiem). Wszystkie składniki cierpliwie miksujemy przez kilka minut z pomocą miksera.

  4. 4

    Dno formy do pieczenia – może być okrągła o średnicy 22 centymetrów – wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nie gotową masę na ciasto i wyrównujemy.

  5. 5

    Na wierzchu układamy umyte i pokrojone na połówki brzoskwinie (skórką do środka ciasta) oraz listki zerwane z gałązek tymianku.

  6. 6

    Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy ciasto przez około 40 minut – póki ciasto nie zarumieni się apetycznie na złocisty kolor.

  7. 7

    W czasie, kiedy ciasto się studzi, zajmujemy się roztopieniem białej czekolady. Możemy to zrobić w rondelku lub w szklanej misce umieszczonej w garnuszku z wrzącą wodą lub podgrzewając czekoladę w szczelnym opakowaniu w mikrofalówce. Kiedy czekolada się rozpuści, polewamy nią ciasto i pozostawiamy do zastygnięcia.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też