Sernik z brzoskwiniami

Cheesecake with peaches
Źródło: GettyImages

Składniki

Przygotowanie

  1. 1

    Zmiażdż biszkopty i wymieszaj je z roztopionym masłem oraz syropem klonowym.

  2. 2

    Uzyskaną masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociśnij do jej dna i odstaw na bok.

  3. 3

    Twaróg ubij z cukrem pudrem, cukrem trzcinowym, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, śmietanę i wanilię. Całość powinna przybrać jednolitą, dość gęstą konsystencję.

  4. 4

    Na koniec do kremowej masy dodaj całe jajka — wbijaj je pojedynczo, miksując ciasto na niskich obrotach.

  5. 5

    Nadzienie wylej na ciało, delikatnie ubij na biszkoptowym blacie i piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 165 st. C przez ok. 40 minut.

  6. 6

    Pozostaw sernik do ostygnięcia i przechowuj w lodówce, aż do przygotowania brzoskwiń.

  7. 7

    Świeże brzoskwinie umyj, obierz ze skórki i pokrój w półksiężyce. Następnie przełóż je na patelnię, zasyp cukrem, dodaj łyżkę wody i podgrzej na małym ogniu. Co jakiś czas przemieszaj zawartość patelni, dbając o to, by owoce nie zmieniły swojego kształtu.

  8. 8

    Gdy brzoskwinie zmiękną, zalej je rumem i gotuj jeszcze przez minutę.

  9. 9

    Jeszcze gorące brzoskwinie rozłóż na powierzchni ciasta (razem z sokiem). Sernik z brzoskwiniami schłodź w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też