Zupa chrzanowa – oryginalna propozycja na świąteczny stół

Zupa chrzanowa z jajkiem
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa chrzanowa przepis

  • 2 sztuki Pietruszka
  • 2 sztuki Cebula
  • 1 sztuka Seler
  • 3 sztuki Ziemniaki
  • 4 ząbki Czosnek
  • 100 ml Śmietanka 30%
  • 4 łyżki Chrzan tarty
  • 1.5 litr Bulion drobiowy
  • 2 szczypty Sól
  • 2 Szczypty Pieprz ziołowy
  • 3 łyżki Masło
  • 3 łyżki Olej roślinny

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz ze skórki pietruszkę, cebulę, selera oraz ziemniaki. Umyj w zimnej wodzie i pokrój w grubą kostkę.

  2. 2

    Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blachę włóż pokrojone warzywa. Dodaj obrany czosnek, posyp solą oraz pieprzem. Polej oliwą i piecz przez 40 minut.

  3. 3

    Po tym czasie przełóż pieczone warzywa do rondla, dodaj bulion drobiowy i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Odstaw zupę na 10 minut, a następnie dodaj chrzan, masło i dokładnie zmiksuj. Na koniec wlej śmietankę, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.

  4. 4

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też