Zupa chrzanowa – oryginalna propozycja na świąteczny stół
Zupa chrzanowa krem coraz częściej gości na świątecznym stole. Nic dziwnego jest kremowa, bogata w smaku i prosta w przygotowaniu. Poznaj przepis na zupę krem z chrzanu, zaskocz swoich domowników i gości.
Składniki
Zupa chrzanowa przepis
- 2 sztuki Pietruszka
- 2 sztuki Cebula
- 1 sztuka Seler
- 3 sztuki Ziemniaki
- 4 ząbki Czosnek
- 100 ml Śmietanka 30%
- 4 łyżki Chrzan tarty
- 1.5 litr Bulion drobiowy
- 2 szczypty Sól
- 2 Szczypty Pieprz ziołowy
- 3 łyżki Masło
- 3 łyżki Olej roślinny
Przygotowanie
- 1
Obierz ze skórki pietruszkę, cebulę, selera oraz ziemniaki. Umyj w zimnej wodzie i pokrój w grubą kostkę.
- 2
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blachę włóż pokrojone warzywa. Dodaj obrany czosnek, posyp solą oraz pieprzem. Polej oliwą i piecz przez 40 minut.
- 3
Po tym czasie przełóż pieczone warzywa do rondla, dodaj bulion drobiowy i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Odstaw zupę na 10 minut, a następnie dodaj chrzan, masło i dokładnie zmiksuj. Na koniec wlej śmietankę, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
- 4
Zupę możesz podać z domowymi grzankami lub jajkiem.
Zobacz także:
- Bigos z kiszonej kapusty – tradycyjny smak świąt
- Gołąbki z kaszą i grzybami – delikatne i miękkie
- Polędwiczki w cieście francuskim. Proste i efektowne danie na święta
Zupa chrzanowa z jajkiem
Zupę chrzanową można było wysokiej jakości z domowymi grzankami. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy pokroić bułkę kajzerkę lub bagietkę w kostkę, posypać suszonym czosnkiem i podsmażyć na maśle. Zupę chrzanową można wzbogacić, dodając do niej ugotowane na twardo jajko. Część gospodynie podaje zupę z sadzonym jajkiem (koniecznie z płynnym żółtkiem).
Postna zupa chrzanowa
Zupę chrzanową można zrobić na bulionie np. drobiowym, wołowym lub z mięsem. Jeśli chcesz się napisać na bulionu, "go jak" rosół. Od jakości bulionu zależy od zachowania zupy, dlatego warto zrobić dobrze. Dodaj mięso, dużo pietruszki, marchewkę, pora oraz selera. Podpiecz na ogniu cebuli, nie zapomnij dodać pietruszki, ziela angielskiego, liścia laurowego, lubczyku. Wszystko dopraw pieprzem i solą i gotuj przez 2 godziny na małym ogniu. Postna wersja zupy chrzanowej firmy 1 bulionu drobi na warzywny. Aby zrobić bulion warzywny należy, wziąć i pokroić na mniejsze części pietruszkę, marchewkę, selera, pora, a następnie zaalać 1,5 litra wody, dodać dodać przyprawę, w tym ziele angielskie, liścia laurowego i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
Przechowywanie zupy chrzanowej
Zupa krem z chrzanu doskonale nadaje się do przechowywania, dlatego też możesz przygotować ją wcześniej i podać w odpowiednim momencie. Należy jednak pamiętać o jednej rzeczy. Jeśli planujesz przechowywać zupę, nie dodawaj do niej śmietanki – zrób to dopiero po odgrzaniu zupy. Nadmierne podgrzewanie zupy ze śmietanką może spowodować rozwarstwienie śmietany. Zupę możesz przechować w garnku w lodówce (przed włożeniem do lodówki koniecznie ją wystudź). Jeśli chcesz przechować zupę na dłużej, to zagotuj ją, przelej do suchych słoików i dokładnie zakręć, słoiki połóż dnem do góry, wystudź. Przechowuj w lodówce. Zupę zjedz maksymalnie tydzień po ugotowaniu.