Babeczki kakaowe — rozkoszny pomysł na czekoladową ucztę

Babeczki kakaowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Babeczki kakaowe

  • 4 łyżki Kakao
  • 4 Jajko
  • 200 g Masło
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 1.5 szklanki Mąka pszenna
  • 0.25 Szklanka Mleko
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona

Przygotowanie

  1. 1

    W rondelku umieść mleko, masło, cukier oraz kakao. Wszystkie składniki połóż na palniku o minimalnej mocy i podgrzewaj do chwili otrzymania jednolitego płynu, a następnie ściągnij naczynie z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.

  2. 2

    Białka oddziel od żółtek.

  3. 3

    Do przestudzonej masy czekoladowej wbij żółtka oraz dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wszystkie wymienione składniki starannie wymieszaj trzepaczką lub za pomocą robota kuchennego. 

  4. 4

    W dużej misce umieść białka i ubij je na sztywną pianę. 

  5. 5

    Porcje ubitych białek dodawaj partiami do ciasta i ostrożnie mieszaj składniki, aby nie uszkodzić struktury piany. 

  6. 6

    Formę na muffinki wyłóż papilotkami. 

  7. 7

    Do każdej foremki nałóż łyżką stołową porcję ciasta, tak, aby pozostał co najmniej 1 cm wolnej przestrzeni poniżej górnej krawędzi blaszki.

  8. 8

    Babeczki kakaowe piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 st. C przez ok. 30 minut.

  9. 9

    Gotowe muffinki pozostaw do wystudzenia. Przed podaniem warto posypać babeczki kakaowe cukrem pudrem lub ozdobić wedle własnego pomysłu. Jeżeli deser ma stać się częścią słodkiego stołu, polecamy udekorować je samodzielnie przygotowanym kremem z mascarpone i kawałkami świeżych owoców.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też