Takoyaki, czyli uczta dla duszy. Smażone kawałki ośmiornicy to pozycja dla prawdziwych smakoszy

Takoyaki
Źródło: GettyImages

Składniki

Takoyaki — ciasto

  • 2 sztuki Jajko
  • 100 g Mąka pszenna
  • 420 ml Zimny bulion dashi
  • Olej rzepakowy

Dodatki

  • 40 g Zielona cebulka
  • 40 g Beni shoga
  • 100 g Ugotowana ośmiornica
  • 20 g Tenkasu

Toppingi

  • Okonomi
  • 1 g Aonori
  • Majonez Kewpie
  • 2 g Katsuobushi

Przygotowanie

  1. 1

    Składniki na ciasto tj. jajka, mąkę pszenną oraz bulion umieść w misce i starannie je wymieszaj za pomocą trzepaczki kuchennej. Następnie przelej masę do pojemnika z końcówką do nalewania.

  2. 2

    Zieloną cebulkę opłucz, osusz, a następnie drobno posiekaj. 

  3. 3

    Ugotowaną ośmiornicę pokrój na kawałki o boku mierzącym ok. 1 cm. 

  4. 4

    Patelnię do tokoyaki rozgrzej i starannie nasmaruj olejem rzepakowym. Napełnij ciastem wgłębienia, nie pomijając powierzchni pomiędzy nimi.

  5. 5

    Do każdego wgłębienie włóż 3 kawałki ugotowanej ośmiornicy, porcję zielonej cebulki, a następnie posyp bengi shoga oraz tenkasu.

  6. 6

    Gdy upłynie 60 sekund, za pomocą drewnianego patyczka rozdziel ciasto pomiędzy wgłębieniami i obróć takoyaki, tak aby nadmiar masy wypełnił wcięcie, tworząc kule. 

  7. 7

    Obracaj takoyaki regularnie, do chwili zarumienienia. Proces smażenia powinien trwać ok. 10 minut. 

     

    Gotowe takoyaki nałóż na talerz, oprósz anori i katsuobushi, polej sosem okonomi oraz majonezem. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też