3-składnikowe ciasto czekoladowe z patelni to najnowszy hit internetu. Wypróbuj go już dziś!

Ciasto czekoladowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto czekoladowe z patelni

  • 200 g Czekolada deserowa
  • 200 ml Śmietanka 36%
  • Kakao

Przygotowanie

  1. 1

    Formę na ciasto wyłóż arkuszem papieru do pieczenia. Blaszka powinna być głęboka.

  2. 2

    Posiekaj czekoladę deserową na drobne kawałeczki. 

  3. 3

    Do patelni z głębokim dnem wlej śmietankę 36%. Włącz planik na średni płomień i podgrzewaj śmietankę, nieustannie mieszając. Po chwili, gdy składnik stanie się ciepły, na patelnię dodaj posiekaną czekoladę i podgrzewaj całość, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 

  4. 4

    Uzyskaną masę przełóż do wybranej formy do pieczenia i schowaj do lodówki. Ciasto czekoladowe powinno chłodzić się przez minimum 3 godziny. 

  5. 5

    Po 3 godzinach wyciągnij ciasto z lodówki i przystąp do dekoracji. Wierzch deseru oprósz kakao, przecierając proszek przez sitko.

     

    Ciasto czekoladowe z patelni przed podaniem przechowuj w lodówce. W temperaturze pokojowej deser będzie stawał się coraz miększy.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też