Szybka karpatka w 5 minut — pięcioskładnikowy deser, którego musisz skosztować

Karpatka
Źródło: GettyImages

Składniki

Szybka karpatka

  • 300 g Masło
  • 5 łyżek Cukier
  • 700 ml Mleko
  • 250 g Słomka ptysiowa
  • 2 opakowania Budyń śmietankowy

Przygotowanie

  1. 1

    Do garnka wlej 500 ml mleka. Postaw naczynie na palniku o średniej mocy i podgrzewaj płyn do chwili zagotowania. 

  2. 2

    W międzyczasie do oddzielnej miski wlej 200 ml mleka, dodaj proszek budyniowy oraz cukier i starannie wymieszaj podane składniki za pomocą rózgi kuchennej. 

  3. 3

    Gdy mleko podgrzewane w garnku zacznie wrzeć, wlej do niego miksturę budyniową i energicznie mieszaj roztwór, aż do chwili powstania jednolitego kremu. Gotową masę przelej do chłodnego naczynia i pozostaw do wystudzenia.

  4. 4

    Masło umieść w misce i ubijaj je mikserem do chwili powstania jasnej, puszystej masy. Następnie porcjami dodawaj przestudzony budyń, cały czas miksując wszystkie składniki. Gotowa masa powinna odznaczać się kremową i jednolitą konsystencją. 

  5. 5

    Wybraną foremkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, po czym na dnie ułóż słomki ptysiowe. Następnie wylej połowę kremu budyniowego i równomiernie rozprowadź go po spodzie ciasta. Zaraz potem, ponownie ułóż warstwę ciasteczek i przykryj je drugą warstwą kremu. Wierzch karpatki pokryj ptysiowymi słomkami i opcjonalnie oprósz łakoć cukrem pudrem lub kakao. 

     

    Szybka karpatka w 5 minut smakuje znakomicie podana ze świeżymi malinami.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też