Błyskawiczne ciasto czekoladowe, którym nie pogardzi żaden łasuch. Prosty przepis

Ciasto czekoladowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto czekoladowe

  • 1 szklanki Mleko
  • 4 łyżki Kakao
  • 2 sztuki Jajko
  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 1 szklanki Cukier
  • 0.5 Szklanka Olej rzepakowy
  • 1 opakowanie Cukier waniliowy
  • Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, wybierając grzanie góra-dół. Następnie wyłóż formę kawałkiem papieru do pieczenia.

  2. 2

    Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w misce i ubij je mikserem na sztywną i błyszczącą pianę. Nie zapomnij o dodaniu szczypty soli.

  3. 3

    W oddzielnej misce połącz żółtka z cukrem waniliowym. Miksuj składniki, aż do uzyskania puszystej masy. 

  4. 4

    Do kolejnego naczynia wsyp suche składniki, tj. mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Najlepiej przesiać je przez specjalne sitko ręczne. Następnie do miski wlej olej rzepakowy.

  5. 5

    Do naczynia z suchymi składnikami przełóż przygotowane poprzednio masy — pianę z białek oraz utarte żółtka. Następnie dodaj również kakao i mleko. Wszystkie składniki wymieszaj starannie, posługując się łyżką drewnianą. Ciasto powinno być jednolite i dość gęste.

  6. 6

    Gotową masę na ciasto czekoladowe wlej na przygotowaną blaszkę do pieczenia i umieść w nagrzanym piekarniku. Deser piecz przez 60 minut, a następnie wyciągnij wypiek z kuchenki i odłóż na bok. Po wystygnięciu ciasto czekoladowe polecamy oprószyć cukrem pudrem lub udekorować ulubioną polewą.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też