Wyborny sernik japoński w prosty i szybki sposób
Sernik japoński to niezwykle puszysty i delikatny sernik, który nie ma spodu, ani polewy. Sernik japoński jest prosty w przygotowaniu, a jego smak zachwyci nawet teściową. Głównym składnikiem sernika japońskiego jest śmietankowy serek, dzięki temu ciasto jest puszyste i bardzo lekkie. Zobacz, jak zrobić wyśmienity sernik japoński.
Składniki
sernik japoński przepis
- 140 g Drobny cukier
- 6 sztuk Jajko
- 1 Szczypta Sól
- 50 g Masło
- 250 g Serek Philadelphia
- 100 ml Mleko
- 2 łyżki Sok z cytryny
- 60 g Mąka pszenna
- 20 g Skrobia ziemniaczana
Przygotowanie
- 1
Przygotuj rondel oraz misę dzięki, którym będzie możliwa praca w tzw. kąpieli wodnej. Do rondla wlej wodę, na rondel włóż misę. Doprowadź wodę do wrzenia. Do misy dodaj masło, mleko oraz serek śmietankowy. Rozpuść, wymieszaj wszystkie składniki, zdejmij misę, wystudź.
- 2
Do zimnej masy dodaj po jednym żółtku, miksuj przez minutę po każdym dodanym żółtku. Porcjami dodaj przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
- 3
Do białek dodaj cukier, ubij na sztywno. Porcjami dodaj po łyżce cukru, miksuj po każdej, tak aby masa stała się gładka i lśniąca. Do masy serowej porcjami dodaj białka i delikatnie mieszaj łyżką lub rózgą.
- 4
23 cm formę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj dno masłem. Z zewnątrz owiń blaszkę folią aluminiową. Przelej ciasto do okrągłej foremki. Foremkę umieść w większej formie lub naczyniu żaroodpornym. Do większego naczynia wlej tyle wrzątku, aby zakryła formę z sernikiem do połowy jej wysokości. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Włóż formy do piekarnika i piecz sernik japoński w kąpieli wodnej przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz ciasto jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw ciasto na 30 minut. Wyjmij wystudź w temperaturze pokojowej.
Zobacz także:
Jak zrobić puszysty sernik japoński?
Cechą charakterystyczną sernika typu japoński jest jego puszysta i delikatna struktura, z tego też względu cukiernicy nazywają sernik japoński biszkoptowym sernikiem. Sernik japoński powstaje z kilku podstawowych składników. Do sernika japońskiego nie używa się twarogu, lecz serka śmietankowego np. philadelphia. Sposoby przygotowania jak i pieczenia sernika mogą się od siebie różnić, ale zazwyczaj przygotowanie delikatnego sernika japońskiego sprowadza się do wymieszania w kąpieli wodnej mleka, serka śmietankowego oraz masła i połączenie masy z ubitymi białkami i resztą składników. Jak zrobić puszysty sernik japoński? Uzyskanie puszystego sernika jest proste, o ile trzymasz się proporcji składników i metody przygotowania. Ważnym elementem jest dokładne ubicie białek z cukrem. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Pamiętaj także o tym, aby po wsypaniu kolejnej porcji cukru miksować masę przez minutę. Białka połączone z cukrem powinny być sztywne, gładkie i lśniące. Dopiero po uzyskaniu takiej masy można łączyć składniki. Jeśli nie masz doświadczenia w pieczeniu puszystego sernika, a chcesz mieć pewność, że taki będzie możesz dodać do ciasta ¼ łyżeczki cream of tartar, czyli kwaśny winian potasu, który zwiększa objętość białek.
Pieczenie sernika japońskiego
Sernik japoński można piec w kąpieli wodnej jak w powyższym przepisie, ale nie jest to konieczne. Można go piec jak każde inne ciasto. Decydując się na upieczenie sernika japońskiego tradycyjną metodą, rozgrzej piekarnik do 160 stopni, ustaw tryb termoobieg i piecz ciasto przez 50 minut. Po tym czasie uchyl piekarnik i wystudź ciasto.
Przechowywanie sernika japońskiego
Sernik japoński nie wymaga chłodzenia, nie trzeba go też przechowywać w lodówce. Sernik japoński powinien być zjedzony maksymalnie 4 dni po upieczeniu.
Serwowanie sernika japońskiego
Sernika japoński jest tak smaczny, że broni się sam, ale można go podać ze świeżymi owocami, sosem waniliowym lub czekoladowym. Sernik japoński w oryginale posypany jest cukrem pudrem.