Wyborny sernik japoński w prosty i szybki sposób

Sernik japoński
Źródło: GettyImages

Składniki

sernik japoński przepis

  • 140 g Drobny cukier
  • 6 sztuk Jajko
  • 1 Szczypta Sól
  • 50 g Masło
  • 250 g Serek Philadelphia
  • 100 ml Mleko
  • 2 łyżki Sok z cytryny
  • 60 g Mąka pszenna
  • 20 g Skrobia ziemniaczana

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj rondel oraz misę dzięki, którym będzie możliwa praca w tzw. kąpieli wodnej. Do rondla wlej wodę, na rondel włóż misę. Doprowadź wodę do wrzenia. Do misy dodaj masło, mleko oraz serek śmietankowy. Rozpuść, wymieszaj wszystkie składniki, zdejmij misę, wystudź.

  2. 2

    Do zimnej masy dodaj po jednym żółtku, miksuj przez minutę po każdym dodanym żółtku. Porcjami dodaj przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.

  3. 3

    Do białek dodaj cukier, ubij na sztywno. Porcjami dodaj po łyżce cukru, miksuj po każdej, tak aby masa stała się gładka i lśniąca. Do masy serowej porcjami dodaj białka i delikatnie mieszaj łyżką lub rózgą.

  4. 4

    23 cm formę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj dno masłem. Z zewnątrz owiń blaszkę folią aluminiową. Przelej ciasto do okrągłej foremki. Foremkę umieść w większej formie lub naczyniu żaroodpornym. Do większego naczynia wlej tyle wrzątku, aby zakryła formę z sernikiem do połowy jej wysokości. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Włóż formy do piekarnika i piecz sernik japoński w kąpieli wodnej przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz ciasto jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw ciasto na 30 minut. Wyjmij wystudź w temperaturze pokojowej.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też