Pychotka — ciasto na miarę mistrza. Musisz go spróbować!

Ciasto pychotka
Źródło: GettyImages

Składniki

Kruche ciasto

  • 1 Szczypta Sól
  • 6 sztuk Żółtko
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 0.5 Szklanka Cukier puder
  • 200 g Masło
  • 500 g Mąka pszenna
  • 2 łyżki Śmietana 18%

Beza

  • 1 Szczypta Sól
  • 1 łyżeczka Skrobia ziemniaczana
  • 6 sztuk Białko jajka
  • 1.5 szklanki Cukier

Kremowa masa

  • 2 łyżki Skrobia ziemniaczana
  • 2 szklanek Mleko
  • 3 łyżki Cukier
  • 2 sztuki Żółtko
  • 200 g Masło
  • 3 łyżki Mąka pszenna

Dodatkowo

  • 120 g Płatki migdałowe
  • 450 g Dżem z czarnej porzeczki

Przygotowanie

  1. 1

    Aby przygotować kruche ciasto, mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Następnie dodaj masło, żółtka, cukier, sól oraz śmietanę i szybko zagnieć podane składniki. Utwórz z ciasta kulę, po czym podziel ją na 2 równe części. Każdy kawałek zawiń w folię spożywczą i schładzaj w lodówce przez co najmniej 30 minut. 

  2. 2

    Białka umieść w suchej i czystej misce, dodaj szczyptę soli, a następnie ubij je na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając składniki. Gdy piana stanie się jednolita i błyszcząca, dodaj skrobię ziemniaczaną i delikatnie mieszaj całość za pomocą szpatułki, do chwili połączenia produktów.

  3. 3

    Piekarnik nagrzej do temperatury 160 st. C. 

  4. 4

    Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie rozwałkuj pierwszą część kruchego ciasta, tak, aby równomiernie pokryła spód blaszki. Ciasto posmaruj 1/2 słoiczka dżemu, a następnie rozsmaruj na wierzchu 1/2 masy bezowej. Na koniec posyp pianę płatkami migdałowymi. W ten sam sposób przygotuj drugą część ciasta.

  5. 5

    Tak przygotowane ciasto piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut. 

  6. 6

    Upieczone ciasto pychotka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

  7. 7

    Aby przygotować krem do ciasta pychotka, w rondelku zagotuj 1 szklankę mleka wraz z dodatkiem cukru. W miseczce starannie wymieszaj ze sobą mleko, żółtka i skrobię ziemniaczaną. Gdy składniki się połączą, do wrzącego mleka wlej masę budyniową i mieszaj krem do chwili otrzymania gęstego budyniu. Następnie przykryj wierzch masy folią spożywczą i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

  8. 8

    Masło ubijaj do chwili otrzymania jasnego puchu, a następnie dodawaj małymi porcjami wystudzony budyń. Miksuj do chwili otrzymania jednorodnego kremu bez grudek.

  9. 9

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też