Aromatyczne ciasto z gruszkami — prosty przepis na wyborny deser

Ciasto z gruszkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto z gruszkami

  • 4 Jajko
  • 1 kg Gruszka
  • 300 g Mąka pszenna
  • 150 g Cukier
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 180 ml Olej rzepakowy
  • 1 łyżka Mielony cynamon
  • 1 łyżka Starty imbir

Przygotowanie

  1. 1

    Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

  2. 2

    Gruszki obierz ze skórki i przekrój na ćwiartki, a następnie z każdego kawałka usuń pestki, wraz z gniazdami nasiennymi. Następnie pokrojone gruszki wymieszaj ze startym imbirem oraz mielonym cynamonem.

  3. 3

    Do miski wbij jajka i dodaj cukier, a następnie całość ubij  za pomocą miksera, ustawionego na najwyższe obroty. Gdy cukier się rozpuści, a masa zmieni kolor na mleczny, zmniejsz obroty miksera i bardzo powoli dolewaj olej rzepakowy lub przestudzone, rozpuszczone wcześniej masło.

  4. 4

    Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj składniki przy użyciu szpatułki.

  5. 5

    Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, natomiast boki posmaruj olejem rzepakowym.

  6. 6

    Do przygotowanej formy wlej ciasto, a na wierzchu ułóż wymieszane z przyprawami gruszki.

  7. 7

    Ciasto z gruszkami piecz przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Aby upewnić się, że jest gotowe, w jego środek wbij wykałaczkę i sprawdź, czy do jej powierzchni nie przywarło surowe ciasto. Jeżeli patyczek pozostał suchy, oznacza to, że wypiek jest już gotowy do wyciągnięcia z piekarnika. Ciasto z gruszkami smakuje wyśmienicie podane z samodzielnie przygotowanym sosem waniliowym.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też