Aromatyczne ciasto z gruszkami — prosty przepis na wyborny deser
Przepis na ciasto z gruszkami to rewelacyjny pomysł na wyborny deser. Ma ono delikatną, wilgotną konsystencję, a dodatek imbiru i mielonego cynamonu sprawiają, że wypiek wyróżnia niesamowity aromat. Ciasto z gruszkami jest także fantastyczną propozycją dla początkujących miłośników słodkich smakołyków. Przygotowanie jest dziecinnie proste i zajmuje zaledwie 20 minut. Po tym czasie należy tylko oczekiwać, aż nieziemski zapach zacznie unosić się w całym domu.
Składniki
Ciasto z gruszkami
- 4 Jajko
- 1 kg Gruszka
- 300 g Mąka pszenna
- 150 g Cukier
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 180 ml Olej rzepakowy
- 1 łyżka Mielony cynamon
- 1 łyżka Starty imbir
Przygotowanie
- 1
Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- 2
Gruszki obierz ze skórki i przekrój na ćwiartki, a następnie z każdego kawałka usuń pestki, wraz z gniazdami nasiennymi. Następnie pokrojone gruszki wymieszaj ze startym imbirem oraz mielonym cynamonem.
- 3
Do miski wbij jajka i dodaj cukier, a następnie całość ubij za pomocą miksera, ustawionego na najwyższe obroty. Gdy cukier się rozpuści, a masa zmieni kolor na mleczny, zmniejsz obroty miksera i bardzo powoli dolewaj olej rzepakowy lub przestudzone, rozpuszczone wcześniej masło.
- 4
Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj składniki przy użyciu szpatułki.
- 5
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, natomiast boki posmaruj olejem rzepakowym.
- 6
Do przygotowanej formy wlej ciasto, a na wierzchu ułóż wymieszane z przyprawami gruszki.
- 7
Ciasto z gruszkami piecz przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Aby upewnić się, że jest gotowe, w jego środek wbij wykałaczkę i sprawdź, czy do jej powierzchni nie przywarło surowe ciasto. Jeżeli patyczek pozostał suchy, oznacza to, że wypiek jest już gotowy do wyciągnięcia z piekarnika. Ciasto z gruszkami smakuje wyśmienicie podane z samodzielnie przygotowanym sosem waniliowym.
Zobacz także:
Jeżeli zastanawiasz się, jakie ciasto z dodatkiem sezonowych owoców upiec na weekend dla swoich domowników, mamy doskonałą propozycję. Ciasto z gruszkami to przepis, który znakomicie sprawdzi się na wiele przyjęć ze względu na swoją fantastyczną prezencję. Z łatwością można je także pokroić na kawałki, a dodatek oleju sprawia, że deser długo zachowuje swoją świeżość. Ciasto z gruszkami jest uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez najmłodszych domowników. Jest to receptura stworzona na jesienne wieczory, a zdecydowanie najlepiej smakuje w towarzystwie ulubionej kawy lub gorącej herbaty.
Ciasto z gruszkami — jak je przygotować?
Aby ciasto z gruszkami smakowało niczym wypiek z najlepszej cukierni, kluczową rolę odgrywa wybór prawidłowej odmiany owoców. Najlepiej, żeby gruszki były twarde i niezbyt duże. Doskonale sprawdzi się odmiana Rocha lub Konferencja. Jeżeli wysokość gruszek będzie przekraczała ok. 8-9 cm warto przekroić je na kawałki mniejsze niż podane w przepisie. Deser ten można przyrządzić także, zastępując olej rzepakowy roztopionym masłem. Należy jednak pamiętać, że przed dodaniem tłuszczu do masy musi być on odpowiednio przestudzony.
Zobacz także: Najlepsze ciasto z jabłkami i budyniem w 5 krokach
Ciasto z gruszkami warto wzbogacić w niewielką ilość aromatu migdałowego, który rewelacyjnie komponuje się z owocami, dodając wypiekowi marcepanowego posmaku. Dla prawdziwych fanów słodkich łakoci rekomendujemy także przygotowanie polewy czekoladowej, najlepiej posypanej obficie porcją płatków migdałowych. Tak zmodyfikowany przepis na ciasto z gruszkami bez wątpienia zaskoczy wszystkich kosztujących deser osób.