Nalewka z derenia jadalnego — prosty przepis na dereniówkę
Nalewka z derenia to trunek kojarzony z czasami szlacheckimi, przez co nierzadko określana jest mianem królowej nalewek. Przygotowywano ją niegdyś głównie na dworach, a spożywać ją mogła jedynie najbogatsza część społeczeństwa. Dziś dereniówka to trunek, który z łatwością można przygotować samodzielnie. Nalewka z derenia charakteryzuje się wyjątkowo intensywnym kolorem, słodko-cierpkim smakiem oraz fantastycznym zapachem. Jest to jedna z tych receptur, które koniecznie trzeba wypróbować.
Składniki
Nalewka z derenia
- 1 kg Owoce derenia
- 110 g Cukier
- 0.75 Litr Wódka
Przygotowanie
- 1
Owoce derenia starannie umyj, osusz, a następnie nakłuj wykałaczką lub widelcem. Tak przygotowane przełóż do dużego słoja i zalej wódką. Szczelnie zakręcone naczynie pozostaw na 3-4 tygodnie w chłodnym i zaciemnionym miejscu. W tym czasie nalewka z derenia powinna nabrać mocnego, bordowego koloru. Warto jednak podkreślić, że im dłużej potrwa ten proces, tym lepiej dla finalnego smaku dereniówki.
- 2
Po upływie wskazanego czasu odcedź owoce, płyn zlej do innego zakręcanego naczynia i odstaw w ciemne miejsce. Odcedzone owoce pozostaw natomiast w słoju i zasyp cukrem. Odstaw naczynie w chłodne i ciemne miejsce na okres 2 tygodni.
- 3
Do owoców, które pozostały w słoju dodaj płyn z alkoholem i starannie wymieszaj składniki. Nalewkę z derenia przelej do wysokich butelek i odstaw na ok. 2 tygodnie.
- 4
Po tym czasie przesącz płyn, usuwając powstały osad. Tak przygotowaną nalewkę z derenia przechowuj do momentu spożycia w suchym i chłodnym miejscu.
Zobacz także:
Najsmaczniejsza nalewka z derenia to ta aromatyczna, niezbyt słodka i z lekką goryczą. Aby przygotować ten pyszny trunek, wymagana jest też cierpliwość, ponieważ nie jest ona jednym z szybkich przepisów. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość — gwarantujemy, że już po pierwszym skosztowaniu dereniówki, wszelki trud i czas oczekiwania zostaną solidnie wynagrodzone.
Nalewka z derenia oprócz fantastycznego smaku ma również szereg właściwości prozdrowotnych, dzięki czemu znalazła swoje zastosowanie w medycynie naturalnej.
Nalewka z derenia i jej właściwości zdrowotne
Nalewka z derenia to pozycja obowiązkowa szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, w którym odporność organizmu jest znacznie osłabiona. Trunek jest pomocny w walce z przeziębieniami i grypą oraz podczas zaburzeń jelitowych. Owoce derenia obfitują w antyoksydanty i witaminę C. Związki mineralne w nich obecne to m.in.: żelazo, wapń, potas, magnez czy miedź.
Ze względu na fakt, iż dereniówka jest bogata w żelazo, poleca się ją osobom, zmagającym się lub zagrożonych anemią, a także kobietom, które mają bardzo obfite krwawienia miesiączkowe. Dzięki wysokiej zawartości kwasów organicznych dereniówka wykazuje również działanie ściągające i przeciwzapalne.
Nalewka z derenia jadalnego — garść ciekawostek o owocu
Nalewka z derenia nie jest przepisem często spotykanym, ze względu na niewielką popularność tego owocu. Dereń jadalny w smaku i kolorze przypomina wiśnie, ponieważ jest zarówno słodki, jak i kwaskowaty, ma jednak zdecydowanie mniej miąższu. Owoce, które najlepiej sprawdzą się do przygotowania nalewki z derenia to te ciemnobordowe. Charakteryzuje je największy aromat i słodycz.
Osobom posiadającym własne krzaki z owocami derenia zaleca się, aby poczekały do momentu, aż same opadną na ziemię. Właśnie wtedy są najbardziej dojrzałe i smakowite. Miesiącem zbiorów derenia jest wrzesień.