Nalewka z derenia jadalnego — prosty przepis na dereniówkę

Nalewka z derenia
Źródło: GettyImages

Składniki

Nalewka z derenia

  • 1 kg Owoce derenia
  • 110 g Cukier
  • 0.75 Litr Wódka

Przygotowanie

  1. 1

    Owoce derenia starannie umyj, osusz, a następnie nakłuj wykałaczką lub widelcem. Tak przygotowane przełóż do dużego słoja i zalej wódką. Szczelnie zakręcone naczynie pozostaw na 3-4 tygodnie w chłodnym i zaciemnionym miejscu. W tym czasie nalewka z derenia powinna nabrać mocnego, bordowego koloru. Warto jednak podkreślić, że im dłużej potrwa ten proces, tym lepiej dla finalnego smaku dereniówki. 

  2. 2

    Po upływie wskazanego czasu odcedź owoce, płyn zlej do innego zakręcanego naczynia i odstaw w ciemne miejsce. Odcedzone owoce pozostaw natomiast w słoju i zasyp cukrem. Odstaw naczynie w chłodne i ciemne miejsce na okres 2 tygodni.

  3. 3

    Do owoców, które pozostały w słoju dodaj płyn z alkoholem i starannie wymieszaj składniki. Nalewkę z derenia przelej do wysokich butelek i odstaw na ok. 2 tygodnie.

  4. 4

    Po tym czasie przesącz płyn, usuwając powstały osad. Tak przygotowaną nalewkę z derenia przechowuj do momentu spożycia w suchym i chłodnym miejscu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też