Ciastka z jabłkami

Ciastka z jabłkami
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 250 g Mąka pszenna
  • 2 sztuki Jabłko
  • 250 g Twaróg mielony
  • 250 g Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Blachę wyłóż arkuszem papieru do pieczenia.

  2. 2

    Z lodówki wyciągnij masło i twaróg. Wszystkie składniki na ciastka z jabłkami powinny posiadać temperaturę pokojową.

  3. 3

    Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój je w ćwiartki. Owoce możesz posypać mielonym cynamonem, który dodatkowo wzbogaci smak ciasteczek z jabłkami.

  4. 4

    Masło połącz z twarogiem i mąką. Składniki wyrabiaj na dość zwarte ciasto.

  5. 5

    Przygotowane ciasto rozwałkuj na cienki placek i zacznij wycinać z niego mniejsze części za pomocą szklanki.

  6. 6

    Wykrojone kółeczka podziel na dwie części. Na pierwszej układaj ćwiartki pokrojonych owoców. Pozostałymi placuszkami przykryj ciasto z jabłkami, jednak nie dociskaj go zbyt mocno.

  7. 7

    Uformowane ciastka z jabłkami ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez kwadrans. Kiedy lekko ostygną, posyp je np. odrobiną mąki kokosowej.

  8. 8

    Posiłek nadaje się dla dzieci już od 8. miesiąca życia.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też