Ciastka z jabłkami
Smakowite ciastka z jabłkami przygotujesz z zaledwie czterech składników. Sprawdź prosty przepis na słodką przekąskę dla Twojego dziecka.
Składniki
- 250 g Mąka pszenna
- 2 sztuki Jabłko
- 250 g Twaróg mielony
- 250 g Masło
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Blachę wyłóż arkuszem papieru do pieczenia.
- 2
Z lodówki wyciągnij masło i twaróg. Wszystkie składniki na ciastka z jabłkami powinny posiadać temperaturę pokojową.
- 3
Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój je w ćwiartki. Owoce możesz posypać mielonym cynamonem, który dodatkowo wzbogaci smak ciasteczek z jabłkami.
REKLAMA - 4
Masło połącz z twarogiem i mąką. Składniki wyrabiaj na dość zwarte ciasto.
- 5
Przygotowane ciasto rozwałkuj na cienki placek i zacznij wycinać z niego mniejsze części za pomocą szklanki.
- 6
Wykrojone kółeczka podziel na dwie części. Na pierwszej układaj ćwiartki pokrojonych owoców. Pozostałymi placuszkami przykryj ciasto z jabłkami, jednak nie dociskaj go zbyt mocno.
- 7
Uformowane ciastka z jabłkami ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez kwadrans. Kiedy lekko ostygną, posyp je np. odrobiną mąki kokosowej.
- 8
Posiłek nadaje się dla dzieci już od 8. miesiąca życia.
Zobacz także: