Tort malinowy, który znika z talerzy jak żaden inny. Ten wypiek uświetni niejedno przyjęcie

Tort malinowy
Źródło: Shutterstock/Pixel-Shot

Składniki

Tort malinowy — biszkopt

  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 6 sztuk Jajko
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 łyżka Mąka ziemniaczana
  • 1 szklanki Cukier
  • 0.75 Szklanka Mąka pszenna

Krem malinowy

  • 2 łyżki Żelatyna
  • 200 g Maliny
  • 300 g Śmietana kremówka 30 %
  • 150 g Jogurt grecki
  • 0.33 Szklanka Gorąca woda
  • 250 g Zmielony serek śmietankowy
  • 6 łyżek Cukier puder

Krem śmietankowy

  • 0.25 Szklanka Gorąca woda
  • 100 ml Śmietana kremówka 30 %
  • 2 łyżeczki Żelatyna
  • 3 łyżki Cukier puder
  • 100 g Zmielony serek śmietankowy

Dodatkowo

  • Mini bezy
  • 100 g Maliny

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170 st. C.

  2. 2

    Aby przygotować biszkopt, mąkę pszenną przesiej wraz z mąką ziemniaczaną. 

  3. 3

    Białka oddziel od żółtek.

  4. 4

    Do misy miksera dodaj białka oraz szczyptę soli. Składniki ubijaj do chwili powstania gęstej piany. Następnie stopniowo dodawaj cukier, a gdy komponenty się połączą, także olej rzepakowy i żółtka. 

  5. 5

    Do masy jajecznej dodawaj porcjami mieszankę mączną i wymieszaj składniki za pomocą łyżki.

  6. 6

    Spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  7. 7

    Ciasto przełóż do tortownicy, wyrównaj jego powierzchnię za pomocą łyżki i włóż do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piecz przez ok. 45 minut, a następnie wyciągnij z kuchenki i pozostaw do wystudzenia. 

  8. 8

    Aby przygotować krem malinowy, owoce opłucz zimną, bieżącą wodą i pozostaw do osuszenia. Usuń spleśniałe i zepsute maliny.

  9. 9

    Maliny zblenduj, a następnie przetrzyj przez sitko.

  10. 10

    Żelatynę wsyp do szklanki z gorącą wodą, starannie wymieszaj składniki i pozostaw do wystudzenia.

  11. 11

    W misce umieść serek śmietankowy oraz cukier puder i starannie wymieszaj składniki. 

  12. 12

    Kremówkę ubij za pomocą miksera na sztywną pianę, a następnie dodaj do masy jogurtowej. Dodaj także krem malinowy i roztwór żelatyny. Komponenty wymieszaj za pomocą trzepaczki kuchennej lub miksera.

  13. 13

    Biszkopt przekrój wzdłuż na 3 równe części.

  14. 14

    Pierwszy blat biszkoptowy połóż na paterze i wyłóż na jego wierzch połowę kremu malinowego. Następnie wbij w niego kilka malin i przykryj drugim blatem. Rozsmaruj pozostały krem malinowy, ułóż na jego wierzchu kilka malin i przykryj do trzecim blatem. Tort malinowy włóż do lodówki. 

  15. 15

    Aby przygotować krem śmietankowy, żelatynę rozpuść w gorącej rodzie i pozostaw do wystudzenia. 

  16. 16

    Śmietankę ubij na sztywną masę, a następnie dodaj serek śmietankowy, cukier puder oraz roztwór żelatyny, cały czas mieszając składniki.

  17. 17

    Krem śmietankowy rozsmaruj na powierzchni tortu malinowego i włóż wypiek na kilka godzin do lodówki. 

     

    Przed podaniem tort malinowy udekoruj bezikami oraz świeżymi owocami.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też