Czekoladowy tort poprzeczny bez pieczenia — ten łakoć na długo pozostaje w pamięci

Tort czekoladowy
Źródło: Shutterstock/Elena_E

Składniki

Tort poprzeczny bez pieczenia

  • 1 łyżka Cukier puder
  • 1000 g Herbatniki maślane
  • 50 g Czekolada deserowa
  • 300 g Masło
  • 3 opakowania budyń czekoladowy
  • 400 ml Śmietanka 30%
  • 300 g Nutella
  • 1200 ml Mleko

Przygotowanie

  1. 1

    Do rondelka wlej 1 l mleka oraz dodaj masło. Podgrzewaj składniki do chwili zagotowania.

  2. 2

    W międzyczasie wymieszaj pozostałe mleko z proszkami budyniowymi.

  3. 3

    Do wrzącego mleka wlej przygotowany roztwór i mieszaj komponenty do chwili powstania gęstego kremu. Następnie przykryj wierzch rondelka folią spożywczą i pozostaw budyń do wystudzenia. 

  4. 4

    Budyń czekoladowy połącz z Nutellą. Składniki wymieszaj za pomocą miksera.

  5. 5

    Tortownicę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, zarówno wierzch, jak i boki foremki.

  6. 6

    Herbatniki układaj poprzecznie wzdłuż brzegów tortownicy. Każdą warstwę ciasteczek posmaruj porcją przygotowanego kremu. Układaj kolejno warstwy w kierunku środka, aż do chwili wyczerpania składników. Pozostałym kremem budyniowym posmaruj wierzch ciasta.

  7. 7

    Tort bez pieczenia schładzaj w lodówce przez co najmniej 6 godzin.

  8. 8

    Śmietanę ubij z dodatkiem cukru pudru na gęsty krem. 

  9. 9

    Zdejmij obręcz tortu bez pieczenia i posmaruj wierzch oraz boki ciasta śmietaną. 

  10. 10

    Czekoladę deserową zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i oprósz wiórkami ciasto.

     

    Tort bez pieczenia wygląda zniewalająco udekorowany porcją owoców.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też