Sałatka Cobb – prosty przepis na amerykańską przekąskę

Sałatka Cobb
Źródło: GettyImages

Składniki

Sałatka Cobb

  • 1 sztuka Awokado
  • 1 sztuka Cebula czerwona
  • 4 plastry Boczek wędzony
  • 1 Pierś z kurczaka
  • 2 Jajko
  • 2 łyżki Posiekany szczypiorek
  • 2 sztuki Pomidor
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 główka Sałata rzymska
  • 2 łyżki Sok z cytryny
  • 1 szczypta Mielona papryka czerwona
  • Sól
  • 50 g Sez Lazur

Dressing:

  • 125 ml Oliwa z oliwek
  • 3 łyżki Ocet winny
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • 1 łyżeczka Musztarda Dijon
  • 1 ząbek Czosnek
  • 0.5 Łyżeczka Cukier
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Tworzenie sałatki Cobb rozpocznij od przygotowania dressingu. Do salaterki wlej oliwę z oliwek, ocet winny i sok wyciśnięty z cytryny. Dodaj musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie możesz dodać szczyptę cukru, dla przełamania ostrości. Wszystkie składniki jeszcze raz starannie wymieszaj, aby powstała gładka i jednolita konsystencja sosu.

  2. 2

    W międzyczasie ugotuj jajka na twardo (czas gotowania to ok. 8 minut). Następnie wypłucz je w zimnej wodzie, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę średniej wielkości lub tzw. półksiężyce.

  3. 3

    Pierś z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i delikatnie dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie ułóż mięso na rozgrzanej patelni grillowej i podsmażaj  z obu stron przez ok. 4 minuty. Grillowaną pierś z kurczaka odstaw do wystygnięcia, a potem pokrój w kostkę.

  4. 4

    Na tej samej patelni ułóż plastry boczku i podsmażaj z każdej strony, do uzyskania pożądanej chrupkości. Następnie wyłóż je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i pozostaw do wystygnięcia. Boczek pokrój w średniej wielkości kostkę.

  5. 5

    Pokrój w kostkę pomidory, czerwoną cebulę, awokado i ser pleśniowy. Aby awokado zachowało swój kolor, możesz je delikatnie skropić sokiem z cytryny.

  6. 6

    Umyj liście sałaty rzymskiej i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Następnie ułóż je na talerzu. Jeśli są zbyt duże, możesz porwać je na mniejsze kawałki. 

  7. 7

    Pokrojone wcześniej składniki ułóż w pionowych rzędach na wierzchu sałaty rzymskiej. Całość polej przygotowanym dressingiem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też