Sałatka Cobb – prosty przepis na amerykańską przekąskę
Sałatka Cobb jest jednym z klasycznych dań kuchni amerykańskiej. Jej historia sięga lat 30-stych XX w. Twórcą przekąski był niejaki Robert Howard Cobb — właściciel restauracji The Brown Derby, mieszczącej się w Hollywood. To właśnie od jego nazwiska pochodzi nazwa tej niezwykle smacznej i sycącej potrawy. Poniżej zdradzamy, jak ją przygotować.
Składniki
Sałatka Cobb
- 1 sztuka Awokado
- 1 sztuka Cebula czerwona
- 4 plastry Boczek wędzony
- 1 Pierś z kurczaka
- 2 Jajko
- 2 łyżki Posiekany szczypiorek
- 2 sztuki Pomidor
- Pieprz czarny mielony
- 1 główka Sałata rzymska
- 2 łyżki Sok z cytryny
- 1 szczypta Mielona papryka czerwona
- Sól
- 50 g Sez Lazur
Dressing:
- 125 ml Oliwa z oliwek
- 3 łyżki Ocet winny
- 1 łyżka Sok z cytryny
- 1 łyżeczka Musztarda Dijon
- 1 ząbek Czosnek
- 0.5 Łyżeczka Cukier
- 0.5 Łyżeczka Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Tworzenie sałatki Cobb rozpocznij od przygotowania dressingu. Do salaterki wlej oliwę z oliwek, ocet winny i sok wyciśnięty z cytryny. Dodaj musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie możesz dodać szczyptę cukru, dla przełamania ostrości. Wszystkie składniki jeszcze raz starannie wymieszaj, aby powstała gładka i jednolita konsystencja sosu.
- 2
W międzyczasie ugotuj jajka na twardo (czas gotowania to ok. 8 minut). Następnie wypłucz je w zimnej wodzie, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę średniej wielkości lub tzw. półksiężyce.
- 3
Pierś z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i delikatnie dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie ułóż mięso na rozgrzanej patelni grillowej i podsmażaj z obu stron przez ok. 4 minuty. Grillowaną pierś z kurczaka odstaw do wystygnięcia, a potem pokrój w kostkę.
- 4
Na tej samej patelni ułóż plastry boczku i podsmażaj z każdej strony, do uzyskania pożądanej chrupkości. Następnie wyłóż je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i pozostaw do wystygnięcia. Boczek pokrój w średniej wielkości kostkę.
- 5
Pokrój w kostkę pomidory, czerwoną cebulę, awokado i ser pleśniowy. Aby awokado zachowało swój kolor, możesz je delikatnie skropić sokiem z cytryny.
- 6
Umyj liście sałaty rzymskiej i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Następnie ułóż je na talerzu. Jeśli są zbyt duże, możesz porwać je na mniejsze kawałki.
- 7
Pokrojone wcześniej składniki ułóż w pionowych rzędach na wierzchu sałaty rzymskiej. Całość polej przygotowanym dressingiem.
Zobacz także:
Istnieje wiele historii dotyczących powstania sałatki Cobb. Jedna z nich głosi, że została stworzona z pozostałości składników, jakie znalazł Robert Cobb, sprzątając restauracyjną kuchnię po zakończonym dniu pracy. Analizując skład przekąski, na pierwszy rzut oka łatwo odnieść wrażenie, że jest on rezultatem improwizacji kucharza. Jednak przyglądając się bliżej połączeniu wszystkich produktów, dostrzeżemy, że sałatka Cobb smakuje tak, jakby każdy z nich był przemyślany w 100 procentach.
Sałatka Cobb — jakie składniki tworzą sekret tej smakowitej potrawy?
Pozornie przypadkowe składniki, wchodzące w skład uwielbianej przez Amerykanów sałatki Cobb, układają się w doskonałą mozaikę smaków. Znaleźć w niej można soczyste pomidory, delikatne awokado, a także orzeźwiającą i chrupiącą sałatę rzymską. Tuż obok przepysznych warzyw, na talerzu znajduje się gotowane jajko, dorodna grillowana pierś z kurczaka, plasterki smażonego boczku oraz wykwintny ser lazur. Ta kombinacja składników sprawia, że całe danie jest bardzo smaczne i niezwykle sycące. Dzięki warzywom ta iście amerykańska przekąska pozostaje lekka, a jajko i 2 rodzaje mięs zapewniają odpowiednią kaloryczność.
Zobacz także: Rewelacyjna sałatka z awokado, doskonała na lato (i nie tylko)
Warto pamiętać, że równie ważnym składnikiem sałatki Cobb jest dressing. W klasycznej, amerykańskiej wersji, do sałatki podawany jest sos winegret z dodatkiem czerwonego octu. Ponadto ogromnym atutem dania jest fakt, że przepis można dowolnie modyfikować, wedle własnych potrzeb i preferencji kulinarnych.