Delikatny mus czekoladowy — zdrowy, wegański i pyszny. Wykonasz go w 3 prostych krokach

Mus czekoladowy
Źródło: Shutterstock/Liliya Kandrashevich

Składniki

Mus czekoladowy

  • 2 łyżki Cukier puder
  • 150 g Gorzka czekolada
  • 150 ml Aquafaba

Przygotowanie

  1. 1

    Gorzką czekoladę drobno posiekaj, a następnie przełóż do miseczki i rozpuść w kąpieli wodnej. Możesz także wykonać tę czynność w kuchence mikrofalowej. Następnie pozostaw czekoladę do wystudzenia.

  2. 2

    Aquafabę wlej do miski i ubijaj ją mikserem do chwili otrzymania sztywnej piany, przypominającej swoim wyglądem ubite białka jaj. Następnie stopniowo dodawaj cukier puder, nieustannie ubijając podane składniki.

  3. 3

    Do ubitej piany dodaj przestudzoną gorzką czekoladę i wymieszaj komponenty za pomocą łyżki stołowej lub szpatułki kuchennej. Przygotowany mus czekoladowy przelej do pucharków i udekoruj wedle własnego pomysłu. Świetnie sprawdzą się wiórki czekoladowe oraz kandyzowane wiśnie. Deser polecamy serwować po schłodzeniu w lodówce.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też