Najsmaczniejsza jajecznica z kurkami. Koniecznie jej spróbuj
Jajecznica z kurkami to przepis na smakowite śniadanie, które przypadnie do gustu każdemu domownikowi. W wielu domach zakończone grzybobranie oznacza wspólne przyrządzenie tej smakowitej receptury. Jest ona niezwykle prosta w przygotowaniu, a smak z pewnością zachwyci Twoich bliskich. Przepis na jajecznicę z kurkami to gwarancja udanego posiłku, który przełamie rutynę w Twojej kuchni.
Składniki
Jajecznica z kurkami
- 6 Jajko
- 30 g Masło
- 400 g Kurki
- 1 garść Koperek
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- 10 ml Sok z cytryny
Przygotowanie
- 1
Starannie oczyszczone kurki pokrój na mniejsze kawałki.
- 2
Na rozgrzaną patelnię dodaj porcję masła, a następnie wrzuć kurki. Całość smaż bez przykrycia przez ok. 10 minut. Po upływie wskazanego czasu przypraw grzyby solą oraz czarnym pieprzem mielonym i dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny, a następnie posiekany koperek.
- 3
Jajka wbij do miski i ubijaj przy pomocy trzepaczki przez ok. 60 sekund.
- 4
Ubite jajka wlej na patelnię z kurkami. Zmniejsz moc palnika na minimalną i stale mieszaj jajecznicę przy pomocy drewnianej lub silikonowej łyżki.
- 5
Dopraw jajecznicę z kurkami do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym. Jajecznica z kurkami smakuje doskonale podana z ulubionym pieczywem, obficie posmarowanym masłem.
Zobacz także:
Poniższy przepis na jajecznicę z kurkami został wielokrotnie przetestowany. Gwarantujemy, że za każdym razem smakuje perfekcyjnie. Nie zawiera on zbędnych dodatków i przypraw, co pozwala cieszyć się niezwykle delikatnym aromatem wyjątkowych grzybów. Osoby, które przepadają za kuchennymi eksperymentami i improwizacjami, mogą przyrządzić ten smakowity przepis, włączając do niego swoje ulubione dodatki. Koniecznie przeczytaj poniższą recepturę i dowiedź się, jak przyrządzić fantastyczną jajecznicę z kurkami we własnym domu.
Jajecznica z kurkami — jak ją przygotować? Porady
Aby przygotować idealną jajecznicę z kurkami, warto przygotować się na nieco dłuższe przyrządzanie posiłku, niż w przypadku szykowania tradycyjnej wersji tego dania. Poświęcenie większej ilości czasu pozwoli cieszyć się perfekcyjnym smakiem jajek połączonych z kurkami.
Najlepiej zacząć od ubicia jajek w misce za pomocą trzepaczki. Aby jajecznica z kurkami była jeszcze bardziej kremowa podczas mieszania polecamy dodać do niej niewielką ilość mleka lub śmietanki 30%. Pod koniec ubijania można także przelać ją przez sitko, w celu upewnienia się, że masa jajeczna jest idealnie gładka. Kluczowe w przygotowaniu jajecznicy jest jej długie mieszanie na minimalnej mocy palnika. Sprawi to, że nie będzie ona miała nawet najmniejszych grudek.
Zobacz także: Tortilla z jajecznicą, idealna nie tylko na śniadanie
Kolejną niezwykle ważną kwestią jest dokładne wyczyszczenie kurek. Są to grzyby, które zawierają na swojej powierzchni wiele piasku i innych zanieczyszczeń. Jeżeli dopuścisz do ich przedostania się do jajecznicy z kurkami, mogą one znacznie obniżyć jej walory smakowe. Aby upewnić się, że na grzybach nie pozostały żadne zanieczyszczenia, umieść je w misce i zalej gotującą się wodą z solą, a następnie dokładnie wymieszaj. Sprawi to, że pozostałe grzybach resztki ziemi czy piasku opadną na dno naczynia, a idealnie czyste grzyby będzie można z łatwością odcedzić z pozostałości wody.
Jeżeli jajecznica z kurkami ma być przygotowana dla większej ilości osób, można zwiększyć zawartość grzybów lub dodać kolejne sztuki jajek. Warto jednak w takim przypadku pamiętać o dodatkowej porcji soli oraz czarnego pieprzu mielonego.