Najsmaczniejsza jajecznica z kurkami. Koniecznie jej spróbuj

Jajecznica z kurkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Jajecznica z kurkami

  • 6 Jajko
  • 30 g Masło
  • 400 g Kurki
  • 1 garść Koperek
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • 10 ml Sok z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Starannie oczyszczone kurki pokrój na mniejsze kawałki.

  2. 2

    Na rozgrzaną patelnię dodaj porcję masła, a następnie wrzuć kurki. Całość smaż bez przykrycia przez ok. 10 minut. Po upływie wskazanego czasu przypraw grzyby solą oraz czarnym pieprzem mielonym i dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny, a następnie posiekany koperek.

  3. 3

    Jajka wbij do miski i ubijaj przy pomocy trzepaczki przez ok. 60 sekund.

  4. 4

    Ubite jajka wlej na patelnię z kurkami. Zmniejsz moc palnika na minimalną i stale mieszaj jajecznicę przy pomocy drewnianej lub silikonowej łyżki.

  5. 5

    Dopraw jajecznicę z kurkami do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym. Jajecznica z kurkami smakuje doskonale podana z ulubionym pieczywem, obficie posmarowanym masłem. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też