Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym — pomysł na obiad w 90 minut
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Jest to danie niezwykle sycące, przez co bez zastrzeżeń może stanowić samodzielny posiłek. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to prawdziwa eksplozja smaku. Idealnie doprawiona wołowina z chrupiącymi skwarkami, wyśmienity sos śmietanowy oraz warstwa ciągnącego sera to rewelacyjna kompozycja, którą można z łatwością przygotować we własnym domu.
Składniki
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
- 200 g Boczek wędzony
- 200 g Ser żółty
- 6 sztuk Ziemniaki
- 2 sztuki Cebula
- 200 g Śmietana 18%
- 700 g Mięso mielone wołowe
- 1 ząbek Czosnek
- Mielona papryka czerwona
- Gałka muszkatołowa
- Ostra papryka mielona
- 10 ml Olej rzepakowy
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Ziemniaki starannie umyj, przełóż do dużego garnka, zalej zimną wodą i gotuj w osolonej wodzie przez ok. 25 minut. Po tym czasie odcedź je i pozostaw do wystygnięcia.
- 2
Cebulę i obierz z łupin i pokrój w pióra. Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.
- 3
Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- 4
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj pokrojoną cebulę. Po ok. 2-3 minutach dodaj mięso mielone i smaż do momentu osiągnięcia delikatnie złotego koloru.
- 5
Następnie do mięsa mielonego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz czarny pieprz mielony i całość dokładnie wymieszaj, a na końcu przełóż do czystego garnka.
- 6
Na tę samą patelnię wrzuć pokrojony w kostkę boczek i smaż do momentu zarumienienia, a następnie przełóż go do naczynia z wołowiną.
- 7
Ponownie na tę samą patelnię wlej śmietanę, dodaj szczyptę słodkiej oraz szczyptę ostrej papryki i odrobinę gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- 8
Ostudzone ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w talarki.
- 9
Prostokątną blaszkę z wysokim rantem lub naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Następnie układaj w nim warstwami plastry ziemniaków, śmietanę z przyprawami, mięso mielone z boczkiem oraz starty ser żółty.
- 10
Tak przygotowaną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym umieść w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C i piecz ją przez 40 minut. Po tym czasie ser powinien przybrać apetycznie złotego koloru.
Zobacz także:
Ziemniaki można bez cienia wątpliwości nazwać symbolem kuchni polskiej. Istnieją dziesiątki sposobów na ich wykorzystanie, a jednym z ciekawszych jest właśnie zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Z pewnością nie należy ona do dań niskokalorycznych, jednak dla osób, które dbają o zgrabną sylwetkę, przygotowaliśmy kilka pysznych modyfikacji, które również im pozwolą cieszyć się smakiem tego wyśmienitego dania. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować smakowitą zapiekankę z ziemniakami i mięsem mielonym we własnym domu.
Zobacz także: Zapiekanka pasterska o niebanalnym smaku. Sprawdź, jak ją zrobić
Jak urozmaicić podstawowy przepis na zapiekankę z mięsem mielonym?
Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym można w łatwy sposób modyfikować, aby w daniu znalazły się ulubione składniki domowników. Rekomendujemy przygotować posiłek z porcją pieczarek oraz papryki. Wystarczy dodać je na patelnię podczas smażenia cebuli, a pozostałe czynności wykonywać krok po kroku, zgodnie z poniższą recepturą. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami stanie się wówczas obiadem bardziej odżywczym, a zarazem równie pysznym. Osoby dbające o zgrabną sylwetkę oraz zdrowy tryb życia mogą przygotować to danie bez dodatku boczku, zastępując ser żółty serem mozzarella, najlepiej w wersji o obniżonej zawartości tłuszczu. Co więcej, zamiast sosu na bazie śmietany polecamy przygotować sos pomidorowy, który będzie mniej kalorycznym, jednak równie pysznym dodatkiem.