Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym — pomysł na obiad w 90 minut

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Źródło: GettyImages

Składniki

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

  • 200 g Boczek wędzony
  • 200 g Ser żółty
  • 6 sztuk Ziemniaki
  • 2 sztuki Cebula
  • 200 g Śmietana 18%
  • 700 g Mięso mielone wołowe
  • 1 ząbek Czosnek
  • Mielona papryka czerwona
  • Gałka muszkatołowa
  • Ostra papryka mielona
  • 10 ml Olej rzepakowy
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Ziemniaki starannie umyj, przełóż do dużego garnka, zalej zimną wodą i gotuj w osolonej wodzie przez ok. 25 minut. Po tym czasie odcedź je i pozostaw do wystygnięcia.

  2. 2

    Cebulę i obierz z łupin i pokrój w pióra.  Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.

  3. 3

    Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  4. 4

    Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj pokrojoną cebulę. Po ok. 2-3 minutach dodaj mięso mielone i smaż do momentu osiągnięcia delikatnie złotego koloru.

  5. 5

    Następnie do mięsa mielonego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz czarny pieprz mielony i całość dokładnie wymieszaj, a na końcu przełóż do czystego garnka. 

  6. 6

    Na tę samą patelnię wrzuć pokrojony w kostkę boczek i smaż do momentu zarumienienia, a następnie przełóż go do naczynia z wołowiną.

  7. 7

    Ponownie na tę samą patelnię wlej śmietanę, dodaj szczyptę słodkiej oraz szczyptę ostrej papryki i odrobinę gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  8. 8

    Ostudzone ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w talarki.

  9. 9

    Prostokątną blaszkę z wysokim rantem lub naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Następnie układaj w nim warstwami plastry ziemniaków, śmietanę z przyprawami, mięso mielone z boczkiem oraz starty ser żółty. 

  10. 10

    Tak przygotowaną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym umieść w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C i piecz ją przez 40 minut. Po tym czasie ser powinien przybrać apetycznie złotego koloru. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też