Puszyste racuchy z dyni. Lepsze niż tradycyjne!
Racuchy z dyni to przepis dla fanów placków serwowanych na słodko. Doskonale nadają się na drugie śniadanie, podwieczorek lub kolację. Jeśli lubisz placki z jabłkami, a racuchy wykonywane w dzieciństwie przez Twoją babcię to smak, którym chciałbyś obdarzyć Twoich najbliższych, koniecznie wypróbuj przepis na racuchy z dyni.
Składniki
Racuchy z dyni
- 1.5 szklanki Mąka pszenna
- 30 g Świeże drożdże
- 2 Żółtko
- 200 g Miąższ z dyni
- 1 Szczypta Sól
- 2 łyżki Cukier wanilinowy
- 1 szklanki Ciepłe mleko
- 2 łyżki Masło klarowane
Przygotowanie
- 1
Mleko oraz jajka wyciągnij z lodówki, by przyjęły temperaturę pokojową.
- 2
Do miski dodaj mąkę pszenną, połącz ją z podgrzanym w mikrofalówce mlekiem, cukrem wanilinowym (lub 2 łyżkami białego cukru), 2 żółtkami oraz szczyptą soli. Do składników dodaj ponadto pokruszone drożdże (zamiast świeżych możesz wykorzystać jedno 7-gramowe opakowanie drożdży instant). Ciasto na racuchy z dyni starannie wymieszaj rękoma, wyrabiając masę przez ok. 2 minuty.
- 3
Ciasto pokryj czystą ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce, przynajmniej na 20 minut.
- 4
W międzyczasie obierz dynię i pozbaw roślinę pestek. Uzyskany miąższ pokrój na niewielkie kawałki, najlepiej w kostkę. Tak przygotowaną dynię przełóż do małego garnka, dodaj cukier wanilinowy oraz 0,5 szklanki mleka. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i kontynuuj gotowanie dyni przez 20 minut. Po tym czasie wyłącz palnik i przełóż garnek na bok, by jego zawartość nieco ostygła.
- 5
Do wyrośniętego ciasta drożdżowego dodaj ostudzoną dynię z mlekiem. Nie musisz jej dodatkowo rozdrabniać — część dyni podczas gotowania rozpadnie się, a pozostała część będzie doskonale smakować w usmażonych racuchach z dyni. Po dokładnym wymieszaniu ciasta pozostaw je na chwilę na blacie, by jeszcze odrobinę urosło.
- 6
Patelnię z grubym dnem połóż na włączonym palniku, a kiedy dobrze się nagrzeje, dodaj na nią masło klarowane. Po roztopieniu tłuszczu smaż na patelni starannie uformowane racuchy z dyni. Na jedną stronę przeznacz ok. 3 minuty smażenia, po czym za pomocą szpatułki przewracaj placki, by zarumienić drugą stronę. Po smażeniu racuchy z dyni układaj na grubszej warstwie ręcznika papierowego.
Zobacz także:
Brak pomysłu na smaczny, pożywny i efektownie prezentujący się posiłek? Świetnym rozwiązaniem są puszyste racuchy z dyni, które przygotujesz w zaledwie 60 minut. Ten delikatny smakołyk z pewnością zasmakuje nawet największym niejadkom. Przepadają za nimi również dorośli, dlatego racuchy z dyni to danie idealne dla całej rodziny.
Racuchy z dyni — z czym je podawać?
Placuszki dyniowe warto podawać oprószone cukrem pudrem. Jako że same w sobie nie są bardzo słodkie, bez zastanowienia można połączyć je ze słodkimi dodatkami, takimi jak kremy czekoladowe, dżemy owocowe, czy miód bądź syrop klonowy. Każdy miłośnik słodyczy z pewnością znajdzie połączenie idealne dla siebie. Racuchy z dyni można też podawać z ulubionym jogurtem oraz mieszanką orzechów i bakalii.
Zobacz także: Racuchy drożdżowe z jabłkami idealne na podwieczorek
Dlaczego warto zrobić racuchy z dyni?
Puszyste racuchy z dyni poza rewelacyjnym smakiem oferują również bogate wnętrze. Główny składnik placuszków, którym zawdzięczają one swój charakterystyczny kolor i aromat obfituje w cenne składniki mineralne i witaminy. Wśród nich wymienić należy witaminę A, C i E, a także minerały: magnez, potas, wapń, cynk i selen. Jedząc racuchy z dyni, dostarczamy do organizmu sporo błonnika pokarmowego, który wywiera pozytywny wpływ na pracę jelit i pomaga pozbyć się problemów z zaparciami. Mało tego, ten smakołyk bogaty w miąższ z dyni posiada działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Na uwagę zasługuje również działanie kardioprotekcyjne dyni oraz fakt, że często spożywana może obniżyć stężenie niebezpiecznego dla zdrowia cholesterolu. Racuchy z dyni to pyszny posiłek, który wzbogaci Twój jadłospis w cenne składniki odżywcze, wpływając na poprawę samopoczucia i stanu zdrowia.