Puszyste racuchy z dyni. Lepsze niż tradycyjne!

Racuchy z dyni
Źródło: GettyImages

Składniki

Racuchy z dyni

  • 1.5 szklanki Mąka pszenna
  • 30 g Świeże drożdże
  • 2 Żółtko
  • 200 g Miąższ z dyni
  • 1 Szczypta Sól
  • 2 łyżki Cukier wanilinowy
  • 1 szklanki Ciepłe mleko
  • 2 łyżki Masło klarowane

Przygotowanie

  1. 1

    Mleko oraz jajka wyciągnij z lodówki, by przyjęły temperaturę pokojową. 

  2. 2

    Do miski dodaj mąkę pszenną, połącz ją z podgrzanym w mikrofalówce mlekiem, cukrem wanilinowym (lub 2 łyżkami białego cukru), 2 żółtkami oraz szczyptą soli. Do składników dodaj ponadto pokruszone drożdże (zamiast świeżych możesz wykorzystać jedno 7-gramowe opakowanie drożdży instant). Ciasto na racuchy z dyni starannie wymieszaj rękoma, wyrabiając masę przez ok. 2 minuty.

  3. 3

    Ciasto pokryj czystą ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce, przynajmniej na 20 minut. 

  4. 4

    W międzyczasie obierz dynię i pozbaw roślinę pestek. Uzyskany miąższ pokrój na niewielkie kawałki, najlepiej w kostkę. Tak przygotowaną dynię przełóż do małego garnka, dodaj cukier wanilinowy oraz 0,5 szklanki mleka. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i kontynuuj gotowanie dyni przez 20 minut. Po tym czasie wyłącz palnik i przełóż garnek na bok, by jego zawartość nieco ostygła. 

  5. 5

    Do wyrośniętego ciasta drożdżowego dodaj ostudzoną dynię z mlekiem. Nie musisz jej dodatkowo rozdrabniać — część dyni podczas gotowania rozpadnie się, a pozostała część będzie doskonale smakować w usmażonych racuchach z dyni. Po dokładnym wymieszaniu ciasta pozostaw je na chwilę na blacie, by jeszcze odrobinę urosło. 

  6. 6

    Patelnię z grubym dnem połóż na włączonym palniku, a kiedy dobrze się nagrzeje, dodaj na nią masło klarowane. Po roztopieniu tłuszczu smaż na patelni starannie uformowane racuchy z dyni. Na jedną stronę przeznacz ok. 3 minuty smażenia, po czym za pomocą szpatułki przewracaj placki, by zarumienić drugą stronę. Po smażeniu racuchy z dyni układaj na grubszej warstwie ręcznika papierowego.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też