Ćwikła z chrzanem — tradycyjny przepis babci
Ćwikła z chrzanem to fantastyczny pomysł na sałatkę serwowaną podczas wieczerzy wigilijnej. Jest niezwykle wyrazista w smaku, a niewielki dodatek cukru doskonale przełamuje ostrość przekąski. Najbardziej charakterystyczną cechą ćwikły z chrzanem jest oczywiście jej piękny, buraczkowy kolor, który sprawia, że receptura wygląda jeszcze apetyczniej. Sałatkę tę przyrządzi z łatwością nawet początkujący miłośnik gotowania. Co więcej, do jej przygotowania można zakupić gotowane buraki, dzięki czemu ten znakomity przepis można wykonać w zaledwie kwadrans. Przyszykuj wyśmienite ćwikła z chrzanem — gwarantujemy, że zachwycą one Twoich najbliższych, nie tylko podczas wieczerzy wigilijnej.
Składniki
Ćwikła z chrzanem
- 1 sztuka Chrzan
- 2 łyżki Ocet winny
- 1 kg Burak ćwikłowy
- 1 Szczypta Sól
- 5 łyżek Cukier
Przygotowanie
- 1
Buraki starannie umyj, a następnie gotuj w garnku przez ok. 60 minut od chwili zagotowania wody. Długość gotowania może się nieco wydłużyć, w zależności od wielkości zastosowanych warzyw.
- 2
Ciepłe buraki obierz ze skóry, następnie odetnij ich końce i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Warzywa można także pokroić w plasterki lub w kostkę, w zależności od osobistych preferencji kulinarnych.
- 3
Korzeń chrzanu obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, wybierając drobne oczka. Następnie po przetarciu umieść go na sitku i zalej wrzątkiem. Spowoduje to, że stanie się on mniej ostry.
- 4
Ćwikła z chrzanem dopraw octem winnym lub alternatywnie sokiem wyciśniętym z cytryny, cukrem oraz solą i starannie wymieszaj wszystkie składniki.
- 5
Następnie miskę z ćwikłą z chrzanem przykryj i przechowuj w lodówce. Przekąska smakuje wyśmienicie podana m.in. z roladą wołową i kluskami śląskimi.
Zobacz także:
Buraczki z chrzanem to znany i bardzo lubiany dodatek do dań — nie tylko tych serwowanych z okazji świąt Bożego Narodzenia, ale i do codziennych obiadów. Przepis na domowe ćwikła z chrzanem najczęściej przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, bowiem nic nie smakuje tak dobrze, jak sprawdzona kuchnia babci czy ukochanej mamy.
Ćwikła z chrzanem to idealny dodatek do wielu różnorodnych dań. Fantastycznie pasują do pieczonych oraz duszonych mięs, a także ryb. Sałatkę tę można podawać również z kluskami śląskimi, ziemniakami, czy gotowanym jajkiem. Równie dobrze smakuje serwowana ze śledziami i chlebem. W wielu domach ćwikła z chrzanem to także obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Warto przygotować ten smakowity przepis w większej ilości, a następnie zapasteryzować jego nadmiar, dzięki czemu po ten znakomity dodatek można sięgnąć, gdy tylko najdzie Cię na niego ochota.
Zobacz także: Sałatka z burakiem — najlepszy przepis na zdrową przekąskę
Ćwikła z chrzanem — jak ją przygotować?
Ćwikła z chrzanem można przygotować zarówno z buraków gotowanych, jak i pieczonych. Osoby, które zdecydowały się na wariant przygotowany w piekarniku, każde warzywo powinny zawinąć osobno w folię aluminiową. Tak przygotowane buraczki wystarczy umieścić w kuchence nagrzanej do temperatury 200 st. C i piec przez 60 do maksymalnie 90 minut. Czas trwania obróbki termicznej jest jednak zależny od wielkości buraków. Aby przygotować ćwikła z chrzanem szybciej, można zaopatrzyć się w sklepie spożywczym w ugotowane buraczki. Są one od razu gotowe do tarcia i przyprawiania.
Ćwikła z chrzanem na zimę — przepis
Wykorzystany w przepisie ocet winny można z powodzeniem zastąpić sokiem z cytryny. Receptura wykonana z jej dodatkiem będzie delikatniejsza. Ćwikła z chrzanem na zimę to fantastyczny pomysł na domową zaprawę. Gotowe, wypełnione po brzegi słoiki z buraczkami wystarczy szczelnie zakręcić i umieścić w piekarniku, nagrzanym do temperatury 110 st. C, pozostawiając tak na ok. 50 minut. Po upływie wskazanego czasu smakowite ćwikła z chrzanem są gotowe do przechowywania w suchym i chłodnym miejscu, nawet do następnej zimy.