Ćwikła z chrzanem — tradycyjny przepis babci

Ćwikła z chrzanem
Źródło: GettyImages

Składniki

Ćwikła z chrzanem

  • 1 sztuka Chrzan
  • 2 łyżki Ocet winny
  • 1 kg Burak ćwikłowy
  • 1 Szczypta Sól
  • 5 łyżek Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Buraki starannie umyj, a następnie gotuj w garnku przez ok. 60 minut od chwili zagotowania wody. Długość gotowania może się nieco wydłużyć, w zależności od wielkości zastosowanych warzyw.

  2. 2

    Ciepłe buraki obierz ze skóry, następnie odetnij ich końce i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Warzywa można także pokroić w plasterki lub w kostkę, w zależności od osobistych preferencji kulinarnych. 

  3. 3

    Korzeń chrzanu obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, wybierając drobne oczka. Następnie po przetarciu umieść go na sitku i zalej wrzątkiem. Spowoduje to, że stanie się on mniej ostry. 

  4. 4

    Ćwikła z chrzanem dopraw octem winnym lub alternatywnie sokiem wyciśniętym z cytryny, cukrem oraz solą i starannie wymieszaj wszystkie składniki. 

  5. 5

    Następnie miskę z ćwikłą z chrzanem przykryj i przechowuj w lodówce. Przekąska smakuje wyśmienicie podana m.in. z roladą wołową i kluskami śląskimi.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też