Makaron z kremem z buraków

Makaron z sosem z buraków
Źródło: StockFood

Składniki

  • 200 g Makaron świderki
  • 2 sztuki Burak ćwikłowy
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 ząbek Czosnek
  • 1 łyżka Ser Gorgonzola
  • 0.5 Opakowanie Jogurt naturalny

Dodatkowo

  • Olej
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Parmezan starty

Przygotowanie

  1. 1

    Makaron ugotuj al dente. Kiedy się ugotuje, nie wylewaj całej wody — część przyda się do przygotowania sosu.

  2. 2

    Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Następnie dodaj pokrojone buraki. Całość smaż przez  kilka minut.

  3. 3

    Następnie wszystko przełóż do blendera (razem z miękkim serem i jogurtem) i wymieszaj na gładką konsystencję.

  4. 4

    Krem buraczany dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz zmiękczyć sos, dodaj trochę wody z makaronu.

  5. 5

    Na koniec sos wymieszaj z gorącym makaronem, a wierzch dania posyp odrobiną startego parmezanu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też