Shortbread — przepis na szkockie ciasteczka, które znikają w mgnieniu oka

Shortbread — szkockie ciasteczka
Źródło: GettyImages

Składniki

Shortbread

  • 100 g Mąka ryżowa
  • 200 g Mąka pszenna
  • 1 Szczypta Sól
  • 100 g Drobny cukier
  • 200 g Masło

Przygotowanie

  1. 1

    W naczyniu połącz mąkę pszenną z mąką ryżową oraz szczyptą soli. Wymieszaj suche składniki i odłóż miskę.

  2. 2

    Masło wyciągnij z lodówki, by nieco zmiękło. Kiedy to nastąpi, przełóż je do miski, dodaj drobny cukier i za pomocą miksera ustawionego na wysokie obroty ucieraj razem, aż do uzyskania gładkiej masy.

  3. 3

    Następnie do ciasta dodaj miks suchych składników i wymieszaj całość, zmniejszając obroty robota kuchennego. 

  4. 4

    Przygotuj blachę, na której będą się piec ciasteczka shortbread. Wyłóż ją arkuszem papieru do pieczenia. Następnie nagrzej piekarnik do temperatury 160 st. C.

  5. 5

    Z przygotowanej masy wykonaj kształt kuli i rozwałkuj ją na prostokątny placek. Następnie podziel ciasto nożem na jednakowe kawałki. Uważaj jednak, aby ich nie uszkodzić, ani nie oderwać. 

  6. 6

    Za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków na każdym prostokącie wykonaj widoczne wgłębienia.

  7. 7

    Ciasteczka shortbread piecz przez 40 minut. Po wskazanym czasie wyłącz piekarnik i uchyl jego drzwiczki. Po 5 minutach wyciągnij ciasteczka i oddziel je za pomocą noża na odrębne kawałki, prowadząc ostrze po wykonanych wcześniej nacięciach. Proces ten należy jednak wykonać z ostrożnością — świeże shortbread są bardzo kruche i nietrudno o to, by się połamały.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też