Shortbread — przepis na szkockie ciasteczka, które znikają w mgnieniu oka
Shortbread to charakterystyczne ciasteczka, które pochodzą ze Szkocji. Oryginalny przepis zakłada wykorzystanie jedynie trzech składników, a mimo to receptura nie ma sobie równych. Smak angielskich ciastek shortbread doskonale komponuje się z ulubioną kawą, dlatego warto je przygotować na zbliżające się spotkanie z przyjaciółmi lub jako słodką przekąskę, po którą każdy z nas chętnie sięgnie w ciągu dnia.
Składniki
Shortbread
- 100 g Mąka ryżowa
- 200 g Mąka pszenna
- 1 Szczypta Sól
- 100 g Drobny cukier
- 200 g Masło
Przygotowanie
- 1
W naczyniu połącz mąkę pszenną z mąką ryżową oraz szczyptą soli. Wymieszaj suche składniki i odłóż miskę.
- 2
Masło wyciągnij z lodówki, by nieco zmiękło. Kiedy to nastąpi, przełóż je do miski, dodaj drobny cukier i za pomocą miksera ustawionego na wysokie obroty ucieraj razem, aż do uzyskania gładkiej masy.
- 3
Następnie do ciasta dodaj miks suchych składników i wymieszaj całość, zmniejszając obroty robota kuchennego.
- 4
Przygotuj blachę, na której będą się piec ciasteczka shortbread. Wyłóż ją arkuszem papieru do pieczenia. Następnie nagrzej piekarnik do temperatury 160 st. C.
- 5
Z przygotowanej masy wykonaj kształt kuli i rozwałkuj ją na prostokątny placek. Następnie podziel ciasto nożem na jednakowe kawałki. Uważaj jednak, aby ich nie uszkodzić, ani nie oderwać.
- 6
Za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków na każdym prostokącie wykonaj widoczne wgłębienia.
- 7
Ciasteczka shortbread piecz przez 40 minut. Po wskazanym czasie wyłącz piekarnik i uchyl jego drzwiczki. Po 5 minutach wyciągnij ciasteczka i oddziel je za pomocą noża na odrębne kawałki, prowadząc ostrze po wykonanych wcześniej nacięciach. Proces ten należy jednak wykonać z ostrożnością — świeże shortbread są bardzo kruche i nietrudno o to, by się połamały.
Zobacz także:
Cieszące się dobrą sławą ciasteczka shortbread odznaczają się rewelacyjnym maślanym smakiem, chrupkością i apetycznym wyglądem. Prostokątne łakocie z charakterystycznymi dziurkami wykonanymi na wierzchu z pewnością urzekną Cię swoją estetyczną formą. W oryginalnej wersji przepis na shortbread wykonany jest z 3 bazowych składników: mąki owsianej, masła oraz drobnego cukru. W poniższym przepisie proponujemy wykorzystać 2 rodzaje łatwo dostępnych mąk, z których wypiek wychodzi równie smaczny i kształtny.
Zobacz także: Pyszne ciasteczka z kawałkami czekolady — pieguski
Maślane shortbread przygotuje każdy, nawet początkujący kuchcik. W szykowanie smakołyku bez wahania można zaangażować najmłodszych domowników. Asystowanie rodzicom w kuchni bardzo zbliża i pozwala na miłe zagospodarowanie sobotniego poranka lub wieczoru. Po upieczeniu ciasteczek shortbread w całym domu unosi się przyjemny, maślany zapach. Przepis ten z pewnością skradnie serca wszystkich miłośników słodkości.
Przepis na shortbread — jak zrobić szkockie ciasteczka?
Wykonanie wypieku nie jest trudne ani czasochłonne, a w składniki, które trzeba zakupić, aby przygotować tradycyjne shortbread, bez trudu zaopatrzysz się w najbliższym sklepie spożywczym. Ciasteczka warto upiec, kiedy domowników najdzie nagła ochota na coś słodkiego. Już po godzinie na stole może pojawić się delikatny i przyjemnie chrupiący specjał angielski — ciasteczka shortbread.
Przygotowania smakołyku polecamy rozpocząć od wyjęcia masła z lodówki. Musi ono zmięknąć, by móc następnie połączyć je z drobnym cukrem (można zastąpić cukrem pudrem) i ubić na puszystą masę. W oddzielnej misce połącz suche składniki (2 rodzaje mąk oraz odrobinę soli) i wymieszaj je z jajeczną masą. Kolejne czynności sprowadzają się do wyrabiania ciasta i uformowania z niego kuli, a następnie rozwałkowania i wydzielenia równych prostokątów, które po upieczeniu będzie można sprawnie oddzielić na jednakowe ciasteczka shortbread.