Domowy jogurt grecki

Domowy jogurt grecki
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 litr Mleko 3,2%
  • 1 opakowanie Jogurt naturalny

Przygotowanie

  1. 1

    Podgrzej mleko do 80 st. C. Następnie pozwól mleku ostygnąć do 40 st. C.

  2. 2

    Do schłodzonego mleka dodaj jogurt i starannie wymieszaj. Całość przelej do niemetalowego, zamykanego pojemnika i przechowuj w ciepłym miejscu (pojemnik możesz zawinąć w koc).

  3. 3

    Następnie domowy jogurt przecedź przez gazę lub sito i umieść go w lodówce, gdzie powinien chłodzić się przez całą noc.

  4. 4

    Gotowe! Tak przygotowany jogurt grecki przechowuj w lodówce maksymalnie przez tydzień.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też