Domowy jogurt grecki
Gęsty jogurt grecki bez problemu przygotujesz we własnym domu — po co kupować w sklepie? To takie proste!
Autor:
Smak.pl
REKLAMA
Składniki
- 1 litr Mleko 3,2%
- 1 opakowanie Jogurt naturalny
Przygotowanie
- 1
Podgrzej mleko do 80 st. C. Następnie pozwól mleku ostygnąć do 40 st. C.
- 2
Do schłodzonego mleka dodaj jogurt i starannie wymieszaj. Całość przelej do niemetalowego, zamykanego pojemnika i przechowuj w ciepłym miejscu (pojemnik możesz zawinąć w koc).
- 3
Następnie domowy jogurt przecedź przez gazę lub sito i umieść go w lodówce, gdzie powinien chłodzić się przez całą noc.
REKLAMA - 4
Gotowe! Tak przygotowany jogurt grecki przechowuj w lodówce maksymalnie przez tydzień.
Zobacz także:
REKLAMA