Fondant czekoladowy

Fondant czekoladowy
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 180 g Czekolada
  • 100 g Masło
  • 3 sztuki Jajko
  • 4 łyżki Cukier
  • 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 1 szczypta Sól

Dodatkowo

  • Masło
  • Mąka pszenna

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.

  2. 2

    Małe formy do pieczenia posmaruj masłem i posyp mąką.

  3. 3

    Rozpuść połamaną czekoladę i masło w kąpieli wodnej.

  4. 4

    W misce wymieszaj całe jajka z kryształowym cukrem. Miksuj je do momentu uzyskania pianki.

  5. 5

    Dodaj wanilię, mąkę pszenną, sól i wszystko razem wymieszaj.

  6. 6

    Do masy jajecznej stopniowo wlewaj rozpuszczoną czekoladę. Całość dokładnie wymieszaj.

  7. 7

    Powstałe ciasto wlej do przygotowanych wcześniej foremek na — mniej więcej do 2/3 wysokości.

  8. 8

    Blaszkę z foremkami włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 10 minut.

  9. 9

    Gotowe fondanty czekoladowe pozostaw do ostygnięcia, a następnie ostrożnie przełóż je na talerzyki.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też