Fondant czekoladowy
Fondant czekoladowy, nazywany inaczej lava cake to doskonały pomysł na deser dla sympatyków czekolady.
Składniki
- 180 g Czekolada
- 100 g Masło
- 3 sztuki Jajko
- 4 łyżki Cukier
- 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
- 2 łyżki Mąka pszenna
- 1 szczypta Sól
Dodatkowo
- Masło
- Mąka pszenna
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
- 2
Małe formy do pieczenia posmaruj masłem i posyp mąką.
- 3
Rozpuść połamaną czekoladę i masło w kąpieli wodnej.
REKLAMA - 4
W misce wymieszaj całe jajka z kryształowym cukrem. Miksuj je do momentu uzyskania pianki.
- 5
Dodaj wanilię, mąkę pszenną, sól i wszystko razem wymieszaj.
- 6
Do masy jajecznej stopniowo wlewaj rozpuszczoną czekoladę. Całość dokładnie wymieszaj.
- 7
Powstałe ciasto wlej do przygotowanych wcześniej foremek na — mniej więcej do 2/3 wysokości.
- 8
Blaszkę z foremkami włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 10 minut.
- 9
Gotowe fondanty czekoladowe pozostaw do ostygnięcia, a następnie ostrożnie przełóż je na talerzyki.
Zobacz także: