Tort szwarcwaldzki idealny na każdą okazję

Tort szwarcwaldzki
Źródło: GettyImages

Składniki

Czekoladowy biszkopt

  • 140 g Gorzka czekolada
  • 80 g Masło
  • 6 sztuk Jajko
  • 180 g Cukier
  • 100 g Mąka pszenna
  • 50 g Mąka ziemniaczana
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 łyżka Bułka tarta

Nadzienie

  • 2 słoiki Wiśnie
  • 3 łyżki Mąka ziemniaczana
  • 3 łyżki Cukier
  • 100 ml Nalewka wiśniowa
  • 4 opakowania Śmietanka 36%
  • 3 łyżeczki Cukier wanilinowy

Dekoracja

  • 7 sztuk Wiśnie
  • 1 tabliczka Czekolada

Przygotowanie

  1. 1

    Czekoladowy biszkopt: Masło przełóż do rondelka. Czekoladę połam i dodaj do masła. Roztop na małym ogniu. Wystudź. Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj cukier i ubij na puszystą, jasną masę. Małymi porcjami dodaj czekoladowe masło, zmiksuj. Do białek dodaj sól i ubij. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz z ubitymi białkami. Następnie dodaj do masy jajecznej i wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Okrągłą tortownicę (26 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przelej ciasto do foremki. Wstaw do piekarnika i piecz 35 minut w trybie termoobieg. Wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź. Zimne ciasto przekrój dwa razy tak, aby powstały 3 blaty.

  2. 2

    Nadzienie: Wiśnie odsącz na sitku. Sok przelej do szklanki (potrzebujesz szklanki soku, więc w razie potrzeby dolej wody). 3/4 soku przelej do rondelka i zagotuj. Do reszty soku dodaj mąkę ziemniaczaną, cukier i wymieszaj. Przygotowany płyn wlej wolno do soku z wiśni i energicznie wymieszaj, dodaj wiśnie i połowę porcji wiśniowej nalewki. Wystudź.

  3. 3

    Przygotuj tortownicę. Połóż pierwszy blat ciasta i nasącz go alkoholem (alkohol podziel tak, aby wystarczyło do nasączenia blatów, jeśli lubisz mocno alkoholowe torty, możesz użyć większej porcji trunku). Na środek blatu wyłóż połowę wiśniowego kisielu. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier waniliowy i wymieszaj. Bitą śmietanę podziel na 4 części. Pierwszą wyłóż na nasączony blat z wiśniowym kisielem. Przykryj drugim blatem, nasącz go alkoholem, połóż resztę kisielu i drugą porcję bitej śmietany, wszystko przykryj trzecim blatem, nasącz go alkoholem. Cały tort posmaruj bitą śmietaną, zostaw trochę śmietany na udekorowanie góry ciasta. Połowę czekolady zetrzyj na tarce, resztę pokrój nożem tak, aby powstały długie patyczki. Startą czekoladą udekoruj boki tortu. Odłożoną bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i zrób zgrabne gniazdka. Tort udekoruj wiśniami oraz patyczkami z czekolady. Włóż do lodówki na minimum 4h.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też